“Turvealan murros on nyt tosiasia“ – Ministeri Leppä perää vastuunkantoa koko hallitukselta

Turve

Turvealan murros on nostettava koko hallituksen pöydälle, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vaatii.

Hän kokee, että turveala on ajautunut jopa odotettua rajumpaan muutostilaan.

– On koko hallituksen asia kantaa vastuuta siitä, miten kodit lämpeävät jatkossa kotimaisella energialla, kotieläintilat saavat kuiviketurvetta ja puutarhat kasvuturvetta ja turvealan yrittäjät ja työntekijät pysyvät työssä kiinni. Turpeen saatavuus on myös huoltovarmuuskysymys, Leppä kirjoittaa Facebookissa.

Lepän mukaan erityisesti päästökauppa riepottelee turvealaa.

Ministeri kuitenkin myöntää, että myös hallituksen verotuspäätöksillä on osuutta asiaan.

– Keskustan reunaehto oli, että kotimaisen turpeen verotus ei voi nousta enemmän kuin ulkomaisen öljyn ja kivihiilen vero. Siksi kaikkiin lämmityspolttoaineisiin tehtiin tasasuuruinen korotus. Turvealan murros on nyt tosiasia. Turvetta tarvitaan kuitenkin jatkossakin sekä huoltovarmuuspolttoaineena että muussa käytössä.

Ministerin mukaan ratkaisuja tarvitaan muun muassa siihen, miten kasvu- ja kuiviketurpeen saatavuus varmistetaan sekä turpeen jalostusastetta nostetaan.

Lisäksi alan yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulo on turvattava

Leppä näkee myös, että päättäjien on pidettävä huoli siitä, ettei kotien lämmitys kallistu kohtuuttomasti ja kotimaista energiapuuta riittää.

Turvetta tarvitaan jatkossakin Turveala on odotettuakin rajummassa murroksessa. Olen saanut runsaasti yhteydenottoja…

Julkaissut Jari Leppä Lauantaina 5. joulukuuta 2020

Kommentit (4)

 • Lukija90

  Pidä Lepän Jari huoli ettei vasemmistolainen kaupunkipuolue tekovihreät pääse sotkemaan koko maan huoltovarmuuden omavaraisuutta. Jos joku järvenmutka on joskus samee,se on peanuts isojen asioiden rinnalla.

 • Lukija55

  Luonnosta välittävien kannattaa muistaa Keskustan näkemys luonnosta. Keskustan järkivihreys on luonnon riistämistä. Haitat kärsii joku muu ja sillä ei ole väliä kuten kommenteista näkee. Paljon ratkeaa kuntatasolla ja siellähän kohta valitaan uudet päättäjät.

 • Lukija4

  Jari Leppä puuttuu poikkeuksellisen tärkeään asiaan. Tässä on pantava asiat hallittuun tärkeysjärjestykseen ja annettava turvetuotannosta elantonsa hankkiville realistinen siirtymäaika sekä turvattava kotimainen huoltovarmuus. Järkivihreys on sitä, että entinen korvattava tuotanto ajetaan hallitusti alas, kun entisen toimeentulon tilalle on uutta tarjolla. Järkivihreys on ihmisen ja luonnon välistä toimintaa, jossa ihmiset ja luonto toimivat kokonaisuutta täydentäen kestävästi. Sitten on tämä ”museointi-vihreys”, jossa ihmisen hyvinvoinnilla ei ole merkitystä – heillehän on selvää, että sähkökin saadaan pistorasiasta – mutta voimalaitokset on kuitenkin tuhottava – saastuttavat.

 • Lukija23

  turpeen verokorotus oli onnettomanvajain perustein päätetty.
  otettakoon asia het uuvvestaan perinpohjaiseen, kunnolliseen harkintaan!!!
  turve on iso osa suomen kansallisomaisuutta. kohdeltakoon sitä senmukaisesti!!! aiheellisesti arvostaen, viel vuoskymmenet harkiten hyödyntäen!!!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen