Tuore Trump-kirja ei anna presidentin hallinnosta auvoista kuvaa, mutta se tuskin keikuttaa vaalisyksyä

Trump lyttäsi kirjan tylsäksi.
Yhdysvallat

Veteraanitoimittaja Bob Woodwardin tuore Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia käsittelevä kirja Rage poikkeaa parilla tavalla vastaavista teoksista, joita Trumpin presidenttikauden aikana on kirjoitettu.

Ensinnäkin se julkaistiin harvinaisen herkkänä ajankohtana, seitsemän viikkoa ennen presidentinvaaleja.

Toiseksi presidentti itse on kirjassa äänessä poikkeuksellisen paljon, sillä Woodward haastatteli Trumpia peräti 18 kertaa kirjaa varten.

Siinä mielessä kirja muistuttaa edeltäjiään, että se tuskin muuttaa monenkaan amerikkalaisen äänestyspäätöstä. Yhdysvallat on poliittisesti jakautuneempi kuin koskaan, ja suuria kannatusheilahduksia ei tapahdu herkästi.

Trumpin presidenttikauden aikana on nähty, että hänen ydinkannattajansa pysyvät uskollisina jatkuvista kohuista huolimatta.

Kirjan kiinnostavin uutisanti olivat jo viime viikolla uutisoidut Trumpin kommentit koronaviruspandemiasta.

Presidentti oli kertonut Woodwardille helmikuussa tietävänsä, että koronavirus on ”tappavaa tavaraa” ja paljon vaarallisempi kuin influenssa. Maaliskuussa Trump puolestaan sanoi Woodwardille, että on halunnut vähätellä viruksen vaarallisuutta, jottei syntyisi paniikkia.

Woodward itse toteaa kirjassaan, että historia tulee osoittamaan Trumpin olleen väärä mies presidentin virkaan. Hän on tuonut tätä ajatusta esiin myös haastatteluissa.

–  Kysyin häneltä kerran haastattelussa, miten hän määrittelisi presidentin tehtävän, ja hän vastasi että ’tehtävänä on suojella kansaa’. Hän epäonnistui siinä, Woodward sanoi tiistaina CBS:lle.

Tiistaina Trump sanoi Fox Newsille lukeneensa Woodwardin kirjan maanantaina ja kuvaili sitä ”tylsäksi.”

Woodwardin kirja tarjoaa mielenkiintoisia yksityiskohtia Valkoisen talon sisältä. Mitään järisyttävää uutta näkökulmaa on kuitenkin vaikea löytää.

Tiedossa on ollut jo pitkään esimerkiksi se, kuinka monet Trumpin alaisista eivät pidä presidenttiä kovinkaan suuressa arvossa, mutta eivät uskalla esittää eriäviä mielipiteitä.

Uutta ei ole myöskään Trumpin kyvyttömyys empatiaan. Kun Woodward yritti kysellä Trumpilta, onko tämä pyrkinyt ymmärtämään afroamerikkalaisten tuskaa ja suuttumusta, presidentti vastasi kieltävästi.

Kirja myös vahvistaa kuvaa Trumpista autoritaaristen johtajien ystävänä.

–  Mitä kovempia ja ilkeämpiä he ovat, sitä paremmin tulen toimeen heidän kanssaan, Trump totesi.

Rage siis vahvistaa yleisiä käsityksiä Trumpista, ei vähiten siksi, että presidentti itse on kirjassa äänessä niin paljon. Jotkut liikkuvat äänestäjät voivat saada kirjasta lisäpontta päätökselleen äänestää Trumpin vastaehdokasta Joe Bidenia, mutta mitään vaalisyksyn käännekohtaa siitä on turha odottaa.