Tuleeko joulupukki ennen kuin hallituksen työllisyystoimet valmistuvat? – talous kuumensi tunnelman puheenjohtajatentissä

Kaikki puolueet ilmoittivat tukevansa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista
Politiikka

Keskustelu taloudesta, velkaantumisesta, hallituksen työllisyystoimista ja niiden aikataulusta hallitsi MTV:n SuomiAreena-puheenjohtajatenttiä.

Oppositiosta kuultiin kovaa höykytystä hallitukselle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmetteli, kuinka hallitus yrittää lakaista kaiken koronamaton alle, vaikka Suomen rakenteelliset ongelmat olivat samat jo ennen kriisiä. Väestö ikääntyy ja huoltosuhde on mitä on.

– Hallituksen talouspohja on tipahtanut pois. Nyt tarvittaisiin ihan oikeasti sellaista otetta, että lähdetään uudistamaan meidän työmarkkinoita ja lisätään paikallista sopimista, Essayah paalutti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tulkitsi, että korona on tarjonnut oivan keppihevosen päättäjille lykätä vaikeat päätökset hamaan tulevaisuuteen.

– Mitä lähemmäs vaikkapa kuntavaalit tulevat, sitä vaikeammaksi päätöksenteko muuttuu, hän ennusti.

Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo uskoi hallituksen vain odottavan, että työmarkkinajärjestöt saisivat jotain aikaiseksi.

– Ne ovat kuitenkin istuneet nyt vuoden, juoneet kahvia ja syöneet kampaviinereitä, hän sivalsi.

Tentissä jatkuikin viime viikoilta tuttu keskustelu siitä, milloin hallituksen tulisi tehdä päätökset 30 000 uutta työllistä tuovista toimenpiteistä. Asiasta on ollut tulkintaeroa hallituksen sisälläkin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että koronan vuoksi työllisyystoimia ei välttämättä pystytä käsittelemään alkuperäisessä aikataulussa syksyn budjettiriihessä. Valtiovarainministeripuolue keskusta on painottanut, että toimilla on kiire.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vaati tentissä useaan kertaan, että päätöksiä pitää tehdä heti syksyllä – niin kuin hallitusohjelmassa on sovittu.

– Ei kannata juosta pakoon vaikeitakaan asioita. Vuosi sitten sovimme hallituksessa kaikista hyvistä asioista ja ne kaikki vaativat rahaa, Kulmuni perusteli.

Kulmunin mukaan hallituksen on pysyttävä tekemään myös ne taloutta tervehdyttävät päätökset.

SDP:tä tentissä edustanut, puolueensa varapuheenjohtaja Ville Skinnari sanoi, että akuutein tehtävä on nyt pelastaa suomalaiset työpaikat ja samaan aikaan elvyttää työn kysyntää.

– En lähtisi tässä jankkaamaan yksittäisistä päivistä. 

Ei kannata juosta pakoon vaikeitakaan asioita.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti, että hallituksen rahan jakamisen pitäisi perustua sille, että hallitus tekee myös työllistämistoimia. Orpon mukaan työllisyys- ja kasvutoimet ovat nyt kaikkein tärkeimpiä.

– Muuten otetaan vain velkaa ilman huolta huomisesta.

Orpon mukaan hallituksessa vain keskusta on oikealla linjalla työllistämislinjassaan verrattuna muihin puolueisiin.

Illan käsiäänestyksessä selvisi, että kaikki yhdeksän eduskuntapuoluetta kannattavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille riippumatta työttömyyskassan jäsenyydestä.

– Tämä on meille oikeudenmukaisuuskysymys. Ansiosidonnainen kuuluu jokaiselle, sillä kaikki osallistuvat sen maksamiseen, Orpo perusteli.

Kulmuni huomautti, että tavoite on ollut keskustan ohjelmissa jo 1950-luvulta asti. Hän arveli, että asia voi nyt edetä. Asian selvittäminen on kirjattu myös nykyiseen hallitusohjelmaan.

Vaikka ansiosidonnaisen laajentamisesta olisikin näennäisesti yksimielisyys, piru asuu jälkeen kerran yksityiskohdissa.

– SDP ei hyväksy sellaista mallia, joka tarkoittaisi sosiaaliturvan leikkausta, Skinnari paalutti.

Halla-aho totesikin, että minkäänvärinen hallitus ei ole pystynyt tätä epäkohtaa korjaamaan.

– Se kertoo siitä, että uudistus on helpommin sanottu kuin tehty.

Puoluejohtajat kohtasivat toisensa Allas Sea Poolin lavalla Helsingissä keskiviikkoiltana. Perinteinen SuomiAreena Porissa peruttiin jo keväällä koronatilanteen vuoksi.

Kommentit (2)

  • Lukija26

    Selkeä sovitun hallitusohjelman mukainen suunnitelma pitää olla . (5)puolueen osalla ,miten Hallitustyössä edetään ?”Koronan ” hoidon jälkeinen ja myös sitä ennen keskeneräisten hallitusohjelman mukaisista asioista . Ei voi olla oikein ,että ”velkarahaa” jaetaan ,mutta EI seurata miten sen vaikutukset näkyvät ? Myös AY – kentän on oltava mukana kokonaisvaltaisessa kehittämistyössä ,mutta siltä on myös tultava konkreettisia parannusesityksiä . Ei riitä että tyrmätään asiat ennenkuin niistä on edes tehty selkeä selvitys . Minusta Elina Lepomäen(kok) tekemä esitys ,jota suurin osa muistakin puolueista tasapuolisuuden nimissä tuntui kannattavan on todella tutkimisen arvoinen . Myös aikataulu Hallituksen suunnan ja aikataulun osalla on oltava ,josta pidetään kiinni ,niin hyvin kuin Se on mahdollista .Pakolliset muutokset voidaa tehdä selkeästi ei enää ”Sumussa ”. Tärkeysjärjestys ,työllisyyden , yrittäjyyden ja yksityisten ihmisten (jokaisen meistä) elämänlaadun korjaamiseksi ,huomioiden tasapuolisuus . Hallituksen esimies on EDUSKUNTA ,
    Sillä on valta hyväksyä tai hylätä Hallituksen toiminta ,epäluottamuksen tai hyväksymisen kautta antamalla jatkoaikaa . ”Koronan ensimmäinen vaihe on onnistunut ” ,mutta jatkovaihe ja katse tulevaisuuteen vaatii ,meiltä kaikilta ponnisteluja ja myös kokonaisvaltaista tietoa miten etenemme ? Yhteistyökykyä meiltä kaikilta ,johon kuuluu myös tärkeänä tehtävänä ne rakenteelliset uudistukset ,jotka pitää tehdä ,oliko ”Koronaa” vai EI . OLi minusta hyvä keskustelu MTV :n järjestämänä . Kiitos siitä (Katselija 74v. )

  • Mustikka

    Onko Keskusta vain ajopuu punavihreässä hallituksessa. Keskustan on terästäydyttävä. On huolehdittava, että on suunnitelma jo syksyllä, miten talous tasapainotetaan. Ohisalon valinta sisäministeriksi oli iso virhe Suomen kannalta eikä sen sooloilut pitää torjua päättäväisesti. Jalkapannoista on pidettävä kiinni eikä Ohisalon pidä antaa noudattaa omaa omituista sooloiluaan maahanmuuttokysymyksissä. On sangen omituista, että Suomi ottaa väkimääräänsä nähden eniten (175 kpl ) EUssa noita nuorukaisia leireiltä. Se ei tiedä hyvää Suomelle eikä Keskustan kannatukselle. Kärnää pitää kuunnella, jos halutaan ajaa Suomen etua. .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen