THL: Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, sairaalahoidossa 22 ihmistä – Espoossa useita joukkoaltistumisia muun muassa ravintoloissa

Viiden sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on yli 15. Vain neljässä piirissä luku jää alle kolmen.
Koronavirus

Suomessa on raportoitu 61 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu kaksi.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 9  743 ja koronaan liittyviä kuolemia 345.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on tällä hetkellä 22 ihmistä, mikä on yksi enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa on neljä ihmistä, mikä on kaksi enemmän kuin perjantaina.

Sairaanhoitopiirit raportoivat koronavirukseen liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien määrät maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Espoossa on tapahtunut viime viikolla mahdollisia joukkoaltistumisia koronavirukselle Sellon kirjastossa, Sellon Burger Kingissä, Suomenojan McDonald’sissa ja Olarin skeittipuistossa.

Koronavirustautiin sairastuneita on ollut Sellon kirjastossa maanantaina 21. syyskuuta kello 13−17 ja tiistaina 22. syyskuuta kello 13−19.

Sairastuneita on ollut samalla viikolla Kauppakeskus Sellon Burger King -ravintolassa maanantaina kello 17−19 ja tiistaina kello 19−21 sekä Suomenojan McDonald’sissa keskiviikkona kello 10−11.

Olarin skeittipuistossa sairastuneita on ollut paikalla keskiviikosta 16. syyskuuta perjantaihin 25. syyskuuta.

Näissä paikoissa mainittuina aikoina olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan tarkkaan, kunnes mahdollisesta altistumisesta on kulunut kaksi viikkoa. Jos koronavirustautiin sopivia oireita ilmenee, tulee hakeutua koronavirustestiin.

Kahden viime viikon tartuntojen saldo on 1  116, mikä on 575 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson aikana raportoidut 541 tartuntaa.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 697. Edeltävällä seitsemän vuorokauden ajanjaksolla tartuntoja raportoitiin 419. Määrä lisääntyi 278 tartunnalla.

Kokonaisuudessaan Suomessa on THL:n mukaan tehty yli 975  800 koronavirustestiä.

Koronaviruksen suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Keski-Suomen (39,9), Etelä-Savon (39,8), Helsingin ja Uudenmaan (31,8), Päijät-Hämeen (19,1) ja Pirkanmaan (16,5) sairaanhoitopiirien alueilla.

Alle kolmen ilmaantuvuusluvun päästään enää neljän sairaanhoitopiirin alueella. Nämä ovat Kainuu (1,4), Länsi-Pohja (1,7), Satakunta (2,3) ja Itä-Savo (2,5).

Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän per 100  000 asukasta 14 vuorokauden ajalta. Koko Suomen keskimääräinen ilmaantuvuusluku on 18,4 tartuntaa kahden viime viikon ajalta.

Suomen väestömäärään suhteutettuna kaikkien koronavirustartuntojen kokonaisilmaantuvuus on 176 tapausta 100  000 asukasta kohden.