Selvä lasku tehohoidon potilasmäärässä, THL kertoo

Koronarajoituksia on syytä purkaa Suomessa alueellisesti, asiantuntijat sanovat
Koronavirus

Koronaepidemian huippu saattaa olla Suomessa jollakin alueilla jo ohitettu, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve tänään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa maan sisällä on kuitenkin tässä suhteessa tuntuvia eroja.

Tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrässä tapahtui viimeisen viikon aikana selvä lasku, kertoi puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Koronan tartuntapaine jatkuu hänen mukaansa Suomessa edelleen suurena, mutta sairastumiset näyttävät olevan lievempiä kuin ne olivat aiemmin.

Kun koronarajoituksia aletaan purkaa Suomessa, se on syytä tehdä alueellisesti, Helve sanoo. Näin on hänen mukaansa syytä toimia, koska epidemia on eri vaiheissaan eri osissa maata.

Päätöksentekijöitä rajoitusten purkamisessa ovat kunnat ja aluehallintovirastot, muistutti puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Hallituksen rooli on hänen mukaansa suositusten antaminen.

Voipio-Pulkin mukaan on epärealistista olettaa, että koko koronapandemia olisi Suomessa ohi siinä vaiheessa kun omikronmuunnoksen epidemia laantuu.

Koronaan liittyvien kuolemien määrässä on Suomessa ollut pientä kasvua, mutta koronarokotukset suojaavat silti myös omikronmuunnosta vastaan vakavalta taudilta hyvin, Voipio-Pulkki arvioi.

Hän painotti, että suuri osa koronaan liittyvistä syistä kuolleista on edelleen ollut iäkkäitä.

Terveydenhuollon asiantuntijat ovat arvioineet, että omikronmuunnos pystyy kiertämään rokotesuojaa. Omikronin on katsottu olevan tarttuvampi kuin aiemmat koronavariantit, mutta sen aiheuttamat sairastumiset ovat keskimäärin lievempiä kuin aiemmat muunnokset ovat aiheuttaneet.