Teollisuusliitto ei tehnyt päätöksiä uusista lakoista, odottaa ensi viikon sovitteluja

Liittokierroksen päänavaajat Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat sovittelua maanantaina
Teollisuusliitto

Vientialojen työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton hallitus ei tehnyt tänään päätöksiä uusista lakoista tai muista työtaistelutoimista.

Liiton mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen, kun nähdään, miten sovittelut valtakunnansovittelijan johdolla sujuvat ensi viikolla.

Teollisuusliitto ja työnantajajärjestö Teknologiateollisuus jatkavat työriitansa sovittelua maanantaina. Teollisuusliitolla on ensi viikolla ohjelmassa myös mekaanisen metsäteollisuuden, kaivosalan ja kemian sektorin työkiistojen sovittelut.

Teollisuusliiton tiedotteen mukaan liiton hallitus totesi, että alkuviikosta järjestetty lakko sujui hyvin. Vientiteollisuuden kolmipäiväisessä lakossa oli mukana yhteensä noin 100 000 Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsentä.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla alkoi lakon jälkeen työnantajan asettama kuuden päivän työsulku.

Työsulun aikana työnantaja estää työntekijöitä tulemasta töihin ja keskeyttää palkanmaksun työsulun ajaksi. Työnantajapuoli perustelee työsulkua työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamisella.

Työmarkkinoilla odotetaan nyt Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden ratkaisua, jota pidetään koko liittokierroksen päänavaajana.

Mahtiliitot kiistelevät enää palkankorotusten tasosta, mutta näkemysten välillä on ollut leveä kuilu. Neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erimielisyydet siitä, miten palkattomista kiky-tunneista luopuminen vaikuttaisi palkankorotuksiin.

Joulukuun alussa Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoesityksen, koska liiton mielestä tarjotut palkankorotukset olivat täysin riittämättömiä.