Tekoäly heikensi työn tuottavuutta, kertoo raportti – "Tuloksena ärtymystä ja kaaosta"
Tekoälyn avulla tehty algoritmijohtaminen voi jopa heikentää työn tuottavuutta, kertoo tuore raportti.
Kaupan ja logistiikan aloja käsittelevän haastattelututkimuksen mukaan työnantajat tavoittelevat algoritmijohtamisella työn tehostamista, mutta se voi lopulta kääntyä itseään vastaan.
Tutkimus on osa eurooppalaista tekoälyn käyttöä johtamisessa koskevaa tutkimushanketta. Hanketta koordinoi Suomessa Kalevi Sorsa -säätiö.
Koko hankkeen toteutuksesta vastaa brysseliläinen ajatushautomo Foundation for European Progressive Studies. Suomea koskevan haastattelututkimuksen ovat toteuttaneet ajatushautomo Demos Helsingin asiantuntijat Johannes Anttila ja Theo Cox.
Raportin mukaan tekoälyn ongelmat tulevat esiin muun muassa kaupan alalla tehdyssä kokeilussa.
Siinä tekoäly teki työntekijöiden työvuorot 15 minuutin tarkkuudella kassadatan pohjalta. Sen seurauksena myymälään kutsuttiin kuitenkin liian vähän työvoimaa, sillä algoritmit eivät huomioineet näkymätöntä työtä kuten lehtihyllyjen täyttöä.
– Tuloksena oli asiakkaiden ärtymystä ja kaaosta, Anttila sanoo tiedotteessa.
Coxin mukaan tekoälyllä ei voida ainakaan vielä korvata perinteistä johtamistyötä, johon kuuluu esimerkiksi alaisten yksilöllisten vahvuuksien tunnistaminen.
– Tekoäly ei ylipäänsä auta silloin, kun dataa ei ole riittävästi. Esimerkiksi roskakuski kertoi, kuinka tekoäly ohjasi kuljettajia ajamaan ruuhkissa ja tyhjentämään tyhjiä jäteastioita, Cox sanoo tiedotteessa.
Kaksikon mukaan tekoälystä on kuitenkin myös hyötyä, jos sitä käytetään oikein.
Olennaista heidän mukaansa on se, että työntekijät ovat alusta asti mukana suunnittelemassa uusien tietojärjestelmien käyttöä.
– Siihen voitaisiin velvoittaa esimerkiksi työnantajien ja työntekijöiden vuorovaikutusta säätelevässä yhteistoimintalaissa. Tietosuojavaltuutetulle tai aluehallintovirastoille voitaisiin myös antaa valtuudet puuttua epäkohtiin erillisellä digityösuojelutarkastuksella, Anttila ehdottaa.
Arkaluontoisemmissa asioissa tekoälyn käyttöä pitäisi Anttilan ja Coxin mukaan myös rajoittaa.
Tekoälyn käyttö esimerkiksi rekrytoinnissa tai palkkaa ja työsuhteen jatkumista koskevissa päätöksissä saattaisi heidän mukaansa johtaa jopa laittomaan syrjintään, sillä algoritmit saattavat painottaa valinnoissa vaikkapa sukupuoleen tai ikään kytkeytyviä tekijöitä.
– Tällaisissa päätöksissä sitä on syytä hyödyntää enintään apuna vaikkapa perustietojen koostamisessa. Syrjintää estäisi myös ammattiliittojen oikeus kanteluihin, koska yksittäisen työntekijän mahdollisuudet pitää puoliaan ovat usein heikot, Cox arvioi.