Suomi sotaharjoittelee eri puolilla Itämerta
Suomalaissotilaat harjoittelevat kesäkuun alkupäivinä ahkerasti kotimaan lisäksi eri puolilla Itämerta.
Kansainvälisiä harjoituksia järjestetään Baltiassa, Ruotsissa, Puolassa ja Itämerellä.
Liikkeellä ovat niin Ilmavoimien hävittäjät kuin joukkoja ja kalustoa Meri- ja Maavoimista.
Maanantaina on luvassa toimintaa Suomen rannoilla, kun kansainvälinen sotilasosasto harjoittelee maihinnousua Hangossa.
Noin 600 hengen amfibio-osaston toiminta Syndalenissa on osa laajempaa Naton johtamaa BaltOps 16 -harjoitusta, joka järjestetään pääosin Pohjois-Itämerellä ja Ruotsin alueella.
Hangon maihinnousuharjoituksessa on mukana suomalaisten lisäksi sotilaita Ruotsista, Yhdysvalloista, Hollannista, Italiasta, Britanniasta ja Saksasta.
– Se on pieni osa koko BaltOps-harjoitusta, tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara Pääesikunnasta kertoo.
Tämänvuotiseen BaltOpsiin osallistuu Merivoimien mukaan 4 500 sotilasta ja satakunta alusta, mukaan lukien kolme sukellusvenettä.
Suomesta mukana ovat miinalaiva Uusimaa ja 140 sotilaan rannikkojääkärikomppania Uudenmaan prikaatista.
Baltian maiden alueelle sijoittuu puolestaan Yhdysvaltain Euroopan-armeijan johtama Saber Strike, johon Suomi on BaltOpsin tapaan osallistunut aiemminkin. Tällä kertaa mukana on Porin prikaatista noin 60 henkilöä, joista noin 50 kuuluu vuoden 2016 EU:n taisteluosastoon. Joukko harjoittelee 11. kesäkuuta alkaen Virossa.
Saber Strikessa on mukana myös Yhdysvaltain armeijan toinen ratsuväkirykmentti, joka vieraili toukokuussa Niinisalossa Stryker-panssariajoneuvojensa kanssa.
Saber Strike ja BaltOps ovat vuosittain pidettäviä harjoituksia, joista viimeksi mainittu järjestetään jo 44. kerran. Myös Venäjä on ollut siinä vuosia sitten mukana.
Hornet-hävittäjät puolestaan harjoittelevat ensi viikolla Naton ja kumppanimaiden kanssa tunnistuslentoja ja ilmataistelua. Suomalaiskoneet osallistuvat Ramstein Alloy 2 -harjoitukseen Karjalan lennoston tukikohdasta Rissalasta käsin, mutta tukeutuvat lentokierrosten välillä myös liettualaiseen Siauliain tukikohtaan.
Harjoituksessa on mukana hävittäjiä muun muassa Britanniasta, Portugalista ja Saksasta. Koneet lentävät kansainvälisessä ja Baltian maiden ilmatilassa.
Harjoituksista suurin on Puolan johtama Anakonda 16, johon osallistuu Yhdysvaltain Euroopan-armeijan kotisivun mukaan yli 25 000 sotilasta ja muuta henkilökuntaa. Sivulla korostetaan, että harjoitus järjestetään juuri sopivasti ennen Varsovassa heinäkuussa pidettävää Nato-huippukokousta.
Suomen osallistuminen Puolan harjoitukseen rajoittuu kolmeen upseeriin.
– Kaikki ovat esikunnassa, muun muassa harjoituksen evaluoinnissa, tiedotuspäällikkö Karhuvaara kertoo.