Suomi haluaa pitää oikeuden päättää EU-rajavartijoiden vastaanotosta

EU-rajavalvonta

Suomi ei halua antaa EU:n rajavalvontajoukoille oikeutta tulla turvaamaan Schengen-alueen ulkorajaa ilman jäsenmaan suostumusta.

EU-komission esityksessä uusi viranomainen voisi lähettää rajajoukkoja ulkorajoille kohdemaan tahdosta riippumatta.

– Siinä menee meidän rajamme, että haluamme jokaisen jäsenmaan vastaavan (rajoistaan) ensisijassa itse, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi suuren valiokunnan kokouksen jälkeen.

Orvon mukaan Suomi tukee Euroopan rajavalvonnan tehostamista, mutta keinoista on eri mielipiteitä. Komissio esitti myös nykyisen rajaturvallisuusviraston Frontexin vahvistamista.

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkorajojen valvonta on pettänyt, kun esimerkiksi Kreikka ei ole pystynyt valvomaan omaa rajaansa. Lopulta Kreikka taipui pyytämään apua rajojensa valvontaan.

– Velvollisuus ottaa apua vastaan pitäisi olla aika matalalla, Orpo sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan neuvotteluissa varaudutaan juuri vastaaviin tilanteisiin kuin Kreikassa, jossa maa pyytää apua.

– Suhtaudumme varovaisen myönteisesti silloin, jos jäsenmaan rajavalvonta on tilanteessa, jossa se aiheuttaa vahinkoa muille maille, Sipilä sanoi.

Suomi ei vastusta yksin määräysvallan siirtämistä Brysseliin.

Esimerkiksi Puola ja jotkin muut Itä-Euroopan maat haluavat säilyttää itsellään päätöksen rajavalvontajoukkojen vastaanotosta. Suurista EU-maista Saksa ja Ranska ajavat yhteistä rajavartiostoa.

Yhteisiä rajavalvontajoukkoja olisi tarkoitus käyttää, jos johonkin maahan kohdistuisi poikkeuksellinen maahanmuuttopaine, jolla on vaikutuksia koko Schengen-alueeseen.

EU-johtajat neuvottelevat rajavalvonnasta torstaina ja perjantaina. Orpo uskoo, että rajavalvonnan tehostaminen etenee torstain neuvotteluissa.

Rajavalvonnan ja mahdollisten uusien joukkojen yksityiskohdista on tarkoitus neuvotella tammikuussa. Myös neuvottelut rajavalvontajoukkojen koostumuksesta ovat vielä alkuvaiheessa.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 17.43