Suomen itärajalla epäillään ilmatilaloukkausta – Venäjän sotilashelikopterin uskotaan käyneen Suomen ilmatilassa

Kotimaa

Venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään aamupäivällä itärajalla Kesälahden ja Parikkalan tasalla. Asiasta tiedotti puolustusministeriö.

Suomen puolella epäillään käyneen helikopterin, jonka tyyppi on Mi-17, kertoi puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri STT:lle iltapäivällä.

Alustavien tietojen mukaan sotilashelikopteri olisi käynyt noin 4–4,5 kilometrin syvyydellä Suomen puolella. Ilmatilaloukkauksen epäillään Vakkurin mukaan tapahtuneen noin kello 10.40.

Viestintäpäällikkö ei ottanut kantaa siihen, kuinka pitkään venäläiskopteri olisi ollut Suomen puolella, koska se on Puolustusvoimien operatiivista tietoa. Samasta syystä Vakkuri ei kommentoinut sitä, oliko venäläiskonetta tunnistamaan lähetetty Suomen Ilmavoimien lentokonetta.

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Tämä on Vakkurin mukaan toinen kerta tänä vuonna, kun venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Edellinen tapaus sattui 8. huhtikuuta.

Vajaa viikko sitten venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa. Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että tuo ilmatilaloukkaus tapahtui Blekingen läänin eteläpuolella perjantai-iltana.

Suomi ja Ruotsi harkitsevat paraikaa, hakevatko ne jäsenyyttä puolustusliitto Natoon. Venäjä on varoittanut jäsenhakemusten tekemisestä ja sen on arvioitu voivan tehdä esimerkiksi kyberhyökkäyksiä ja ilmatilaloukkauksia.