Leviämisvaiheen alueilla ei ole valmisteilla uusia koronarajoituksia

Korona

Koronaepidemian vakavimmilla eli leviämisvaiheen alueilla ei ole valmisteilla uusia koronarajoituksia. STT kysyi asiaa leviämisvaiheessa olevista sairaanhoitopiireistä. Näitä ovat Varsinais-Suomi, Satakunta, Keski-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Vaasa ja osa Hus-alueesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi tiistaina Ylellä, että alueellisten rajoitusten käyttöönottoa pitäisi harkita etenkin alueilla, joissa sairaalahoidon kapasiteetti on vaarantunut koronan vuoksi.

Laajamittaisesta pandemian torjunnasta on Suomessa siirrytty koronastrategian mukaisesti alueelliseen tartuntaryppäiden sammutukseen. Infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä katsoo, ettei vastuuta koronatilanteesta voi ulkoistaa vain alueille. Myös valtiovallan olisi puututtava tilanteeseen.

Salosesta oli selvä virheliike, kun alkukesästä lähdettiin purkamaan rajoituksia ja sallimaan isot tapahtumat tilanteessa, jossa epidemia ei ollut vielä rauhoittunut ja rokotuskattavuus oli riittämätön.

Myös johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomesta katsoo, että olisi ollut järkevämpää purkaa valtakunnallisia rajoituksia hitaammin kuin mitä nyt on tehty ja odottaa sitä, että koronarokotusten kattavuus nousisi tavoiteltuun 80 prosenttiin. Uusille toimille voisi olla nyt vaikeaa saada hyväksyntää. Varsinais-Suomessa sairaalakuormitus on pienentynyt muutaman viikon takaisesta puoleen, ja myös ilmaantuvuusluku on laskevalla käyrällä. Vaasan tilannetta Salonen kuvaa kohtuulliseksi ja sairaalakuormitusta siedettäväksi.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä koronatilanne jatkuu vakavana, ja alueellinen koronaryhmä keskusteli keskiviikkona pitkään keinoista puuttua tilanteeseen, mutta mitään tepsiviä uusia rajoitustoimia ei löydetty, kertoo johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Pääkaupunkiseudulta kerrotaan, että uusia toimia harkitaan alueella, jos sairaalahoidon kuormitus yhä kasvaa.

–  Kyllä me tämän logiikan ymmärrämme oikein hyvin. Se on meillä täälläkin ongelma, kun tehohoitokapasiteetin ylärajat paukkuvat, sanoo koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Päijät-Hämeessä oltiin hetki sitten tukalassa vaiheessa, kun tartuntamäärät nousivat pari viikkoa sitten ennätystasolle ja viikko sitten sairaalakuormituskin nousi huippuunsa. Johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan aluehallintoviraston kanssa käytiin vakavia keskusteluja rajoitusten tarpeesta, mikäli tautitilanne olisi jatkunut huonona.

–  Meille tuli vahva käsitys, että käytännössä olisi erittäin vaikea saada muotoiltua oikein kohdennettu, juridisesti pitävä ja tartuntatautilain mukainen rajoitus. Tarvitsisi olla erittäin huono tilanne, että saisi esimerkiksi juridisesti sitovia kokoontumisrajoituksia voimaan, hän sanoo.

Helsingin pormestari Vartiainen uskoo, että taitavasti toimien rajoituksille voidaan löytää oikeudellisesti kestävä perustelu.

Keski-Pohjanmaalla alueellinen koronaryhmä korosti erilaisten tapahtumien hygieniakäytäntöjä ja muita suosituksia, joilla viruksen leviämistä pyritään estämään. Dabnell luottaa myös niin sanotun herättelyn tehoon.

– On todella tärkeää muistuttaa ihmisille, että epidemia ei ole ohi.

Satakunnasta kerrotaan, että uusiin rajoitustoimiin ei ole tarvetta, sillä sairaalahoidon kapasiteetti ei ole ainakaan tällä hetkellä uhattuna.