STM:n asiantuntijaryhmä: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella

Uupumus, hengenahdistus ja kognitiiviset häiriöt yleisiä oireita
Koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä arvioi tutkimusten perusteella, että pitkäkestoinen covid-19-tauti voi ilmetä noin joka toisella aikuisella ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta.

Esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta pitkäkestoinen sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman taudin jälkeen. Asiantuntijaryhmä toteaa lausumassaan, että käytössä olevat mrna-rokotteet vähentävät pitkäkestoisen covid-19-taudin riskiä ja vaikuttavat usein edullisesti sen oireisiin.

Pitkäkestoiseksi covid-19-taudiksi määritellään Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapaukset, joissa oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta, kestävät vähintään kaksi kuukautta ja joille ei ole muuta selitystä.

Yleisiin oireisiin kuuluvat uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt sekä monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

Asiantuntijaryhmä jatkaa pitkäkestoisesta koronataudista kertyvän tiedon analysointia ja koostamista vuoden loppuun asti. Vertaisarvioituja tutkimuksia pitkäkestoisesta covid-19-taudista on tehty jo tuhansia ja lisää kertyy koko ajan.