Sote kuumensi keskustalaisten tunteet – Kulmuni vakuutti puolueen puolustavan Etelä-Savon maakuntaa: “Asiasta väännetään peistä syksyllä“

Keskustan puoluevaltuusto

Etelä-Savon maakuntien mahdollinen jakautuminen sote-uudistuksessa hiersi paikallisia keskustan puoluevaltuuston kokouksen yleiskeskustelussa.

Hallitus pyytää lausuntoja kahdesta eri vaihtoehdosta. Toisessa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat sijoittuisivat Pohjois-Savoon ja toisessa Etelä-Savoon. Maakuntajako ratkaistaan lausuntokierroksen jälkeen.

Puoluevaltuutettu Arto Sepponen huomautti keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän sekä puoluevaltuuston edellyttäneen, että Uuttamaata lukuunottamatta uudistus toteutetaan nykyisten maakuntarajojen mukaisesti.

– Tästä huolimatta lausunnolle lähtevän luonnoksen pohjaesityksen mukaan näin ei ole Etelä-Savon maakunnan osalta tapahtunut.

– Meistä Etelä-Savon piirin keskustalaisista tuntuu siltä, että meidät on petetty. Mikäli Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntineen annetaan siirtyä Pohjois-Savon puolelle, se on Etelä-Savon maakunnan loppu. Salliiko keskusta tämän tapahtua hallitusohjelman vastaisesti?

Sepponen totesi, että ainoastaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on sanonut, että toteutuessaan maakunnan hajottaminen on hallituskriisi.

Miksi keskusta ei puolusta nykyistä Etelä-Savon maakuntaa, kysyi myös Mikkelin kaupunginvaltuustoa johtava Seija Kuikka.

– Tätä kysyimme jo kertaalleen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta, ja hän sanoi, että keskustalla on tärkeämpääkin tekemistä kuin maakuntien ja Etelä-Savon puolustaminen.

Kurvinen kiisti tämän tuoreeltaan.

– Ymmärrän, että tunteet ovat pinnassa ja tilanne on vaikea siellä teidän alueellanne, mutta silti mielestäni vääriä, virheellisiä väitteitä ei pitäisi silti esittää. Oli todella ruma väite laittaa tuollaisia sanoja suuhuni, ja toivon että Seija Kuikka oikaisee tämän jossain yhteydessä, Kurvinen sanoi.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan keskustan linja on selkeä sen suhteen, että Etelä-Savon maakunnan tulee säilyä yhtenäisenä.

Lausunnolle päästettiin kuitenkin toisenlainen malli, koska hallituksessa on erimielisyyttä Savon aluejaosta ja keskusta halusi uudistuksen etenevän aikataulussa, hän sanoi.

– Keskustan kanta on horjumaton sen puolesta, että Etelä-Savo on yksi (maakunta), ajattelemme että Itä-Savo on osa Etelä-Savoa myös tulevaisuudessa ja myös Etelä-Savossa täytyy paikallisesti pystyä idän ja etelän tulemaan keskenään toimeen.

– On tärkeää, että koko se paketti saadaan lausunnolle, mutta tästä asiasta väännetään varmasti peistä myös syksyllä. Meidän käsityksemme ja linjamme on se, että Etelä-Savo on yksi yhtenäinen kokonaisuus ja maakunta, sellainen kuin se on aina ennenkin ollut, Kulmuni vakuutti.