Soini Turusen hallintarekisteriesityksestä: Niin huono, että taitaa kaatua

Hallintarekisteri

Perussuomalaisten esitys kannaksi osakeomistusten hallintarekisteristä saa täystyrmäyksen puolueen omalta puheenjohtajalta, ulkoministeri Timo Soinilta.

Esitystä ei Soinin mukaan ole vielä käsitelty puolueessa. Soinin mukaan esitys on niin huono, että hän uskoo sen kaatuvan.

– Suhtaudun siihen hyvin kriittisesti, Indonesiassa vieraileva Soini sanoi STT:lle Jakartassa.

Esityksen on laatinut eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen. Soini ei kommentoinut Turusen esityksen sisältöä. Soinin mukaan nykyjärjestelmä on kuitenkin täysin riittävä.

Plokissaan Soini kirjoittaa, että huonot uudistukset kannattaa jättää tekemättä.

Huoli pörssiomistusten julkisuuden tulevaisuudesta on aiheuttanut voimakasta kritiikkiä lakipakettia kohtaan.

Lainsäädäntö on herättänyt eripuraa myös hallituksessa, kun perussuomalaiset ovat suhtautuneet kriittisesti hallintarekisteriuudistukseen.

Viimeksi tiistaina poliisi ja Verohallinto ilmoittivat vastustavansa ehdotusta.

Poliisihallituksen mukaan viranomaisten tietojen saantimahdollisuudet eivät ole millään tavoin parantuneet lakipaketin aikaisemmasta versiosta.

Myös Verohallinto arvioi, että laki voi merkittävästi vaikeuttaa veroviranomaisten tiedonsaantia ja verotuksen toimittamista.

Soini kommentoi STT:lle lyhyesti myös perussuomalaisista erotetun Sebastian Tynkkysen uudelleenvalintaa puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajaksi. Puheenjohtajavalinta on Soinin mukaan nuorisojärjestön oma asia.

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi elokuussa valitun Tynkkysen puolueesta toissaviikolla. Syyksi puoluehallitus ilmoitti, että Tynkkynen oli julkaissut ilman lupaa nimet, jotka oli kerännyt perussuomalaisten yhteiskokousta vaatineeseen nettivetoomukseen.

Tynkkynen on sanonut pitävänsä erottamistaan laittomana, mutta ei aio ryhtyä oikeustoimiin. Hän on sanonut toivovansa, että erottamispäätös perutaan.

Soini ei ottanut suoraan kantaa siihen, vaikuttaako Tynkkysen valinta jotenkin puolueen ja nuorisojärjestön suhteisiin.

– Nuoret ovat aina radikaaleja, Soini sanoi.