Sivistysseuran Karila: Taiteilijalle kotijuhlissa maksettava palkkio kotitalousvähennyksen piiriin

Kulttuuriala

Keskustan Sivistysseuran puheenjohtaja Arttu Karila esittää, että kotijuhlissa esiintyvien taiteilijoiden palkkio voitaisiin laajentaa kotivähennyksen piiriin.

Esimerkiksi syntymäpäivillä tai ristiäisissä esiintyvälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle maksettava palkkio voitaisiin jatkossa vähentää verotuksessa. 

Karila uskoo, että kulttuuriala voisi olla tulevaisuudessa paljon nykyistä suurempi toimiala ja työllistäjä. Alan kasvu on jopa välttämätöntä kun uutta kasvua etsitään aineettomista asioista, hän toteaa.

– Kulttuuri voi olla tämän vuosituhannen käänteentekijä – jos me annamme siihen todellisen mahdollisuuden. Luovana voimana, suurena sosiaalisen pääoman luojana taide, kulttuuri ja toki myös urheilu voisivat olla uuden kestävän kasvun lähteenä. Metsien maasta kasvaisi myös kulttuurin lähettiläs, Karila kirjoittaa seuran sivuilla.

Hän katsoo, että koronakriisin vuoksi kulttuurialaan iskenyt shokki on nostanut esille alan nykyiset lainalaisuudet. Valtaosa alalla työskentelevistä on tavanomaisten valtion turvaverkkojen ulkopuolella.

Karilan mukaan sosiaaliturvan uudistamista pohtivassa komiteassa yhdeksi tavoitteeksi tulee asettaa kulttuurialan toimijoiden sosiaaliturvaongelman ratkaisun.  

– Iso kasvun este koko toimialan kannalta on yksilökohtainen, kohtuuton riski oman toimeentulon osalta yksittäiselle taiteilijalle. Epäkohta on erityisen suuri uraansa vasta aloitteleville. Liian moni lupaava tekijä menetetään alan ankarien lainalaisuuksien vuoksi.