Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa – "Arvokysymyksiä ovat myös talousasiat", painottaa tutkija
Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänää tiistaina. Ennakkoon pääsee äänestämään lauantaihin asti, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.
Seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät evankelisluterilaisen kirkon kirkkovaltuustoihin. Ennakkoon voi äänestää esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, kirjastoissa ja kirkkoherranvirastoissa. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaat on koottu seurakuntien verkkosivustoille sekä valtakunnalliselle vaalisivustolle.
Lauantaihin asti äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulun käymistä tai konfirmaatiota ei edellytetä.
Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain seurakuntansa nimeämässä äänestyspaikassa.
Evankelisluterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa valitaan 354 seurakuntaan lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä. Kaikkiaan vaaleissa on noin 14 000 ehdokasta.
Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa valitaan edustajat suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle.
Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Seurakuntayhtymissä – lähinnä isoissa kaupungeissa – valitaan sekä seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto että kunkin yhtymään kuuluvan seurakunnan oma seurakuntaneuvosto.
Äänestäjien ehdokasvalinnassa auttaa valtakunnallinen vaalikone, johon on kirkon viestinnän mukaan vastannut reilusti yli puolet ehdokkaista.
Seurakuntavaalien teemoissa painottuvat arvokysymykset, arvioi viime viikolla STT:n haastattelussa tutkija Veli-Matti Salminen Kirkkohallituksen tutkimus- ja koulutusyksiköstä.
Salmisen mukaan arvokysymyksiä ovat esimerkiksi tasa-arvo, vähemmistöjen asema ja yhdenvertaisuus. Tutkija muistuttaa, että arvokysymyksiä ovat myös talousasiat, joista seurakunnat joutuvat keskustelemaan ja päättämään.
Salminen suosittelee kirkon jäsenille äänestämistä. Viime seurakuntavaaleissa vuonna 2018 äänestysprosentti oli 14,4.
– Kun äänestysprosentti on korkeampi, silloin useampi erilainen ihminen äänestää ja saadaan monipuolisempaa joukkoa läpi. Korkea äänestysprosentti ei välttämättä takaa sitä, että on intoa lähteä uudistuksiin – mutta se mahdollistaa sen, hän sanoo.
– On paljon merkitystä sillä, mikä on toimintakulttuuri. Sitä luottamushenkilöt osaltaan luovat. Onko se kutsuva, luoko sentyyppistä henkeä, että kaikki ovat tervetulleita vai ei.