Sauli Niinistö: Aloite lentoturvallisuuden parantamisesta ei ole hämmentänyt

Helsingin Sanomat puolustaa analyysinsä ja pääkirjoituksensa havaintoja
Venäjän kutsu

Presidentti Sauli Niinistö kiistää kirjoituksessaan Helsingin Sanomien väitteet, joiden mukaan hänen tekemänsä aloite Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi olisi synnyttänyt hämmennystä.

Heinäkuun alussa Kultarannassa Niinistö ehdotti Venäjän presidentti Vladimir Putinille transpondereiden eli paikantimien ottamista sotilaskoneisiin.

Niinistö sanoo ottaneensa asian esille myös viikko Putinin tapaamisen jälkeen Naton huippukokouksessa. Niinistön mukaan valtionpäämiehille asia oli tuttu, joten kukaan ei ollut hämmentynyt.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo, että lehden analyysissä  on kaksi havaintoa, joiden esittämiselle on yhä perusteet.

– Ensinnäkin ulko- ja puolustusministeriöt eivät olleet mukana presidentti Niinistön presidentti Putinille tekemän aloitteen valmistelussa, Niemi sanoo.

– Toinen havainto on, että hämmennys syntyi elokuun alussa, kun Venäjä teki aloitteen kahdenkeskisistä keskusteluista niin sanotun Niinistön aloitteen pohjalta. Silloin ei tiedetty, onko Suomi jotenkin osallinen aloitteessa, Niemi sanoo.

Niinistön mukaan aloite ei yllättänyt myöskään Suomessa. Hän kirjoittaa keskustelleensa venäläisten kanssa lentoturvallisuudesta jo viime syksynä, minkä jälkeen hallitus sai asian tietoonsa joulukuussa.

Niinistö kirjoittaa, että asiasta on keskusteltu myös muissa yhteyksissä vuosien ajan.

Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhui transpondereista eduskunnassa ennen Niinistön ja Putinin tapaamista.

– Kuten olen todennut, aloite lentoturvallisuudesta ei ollut uusi asia, siitä on ollut paljon puhetta, eikä se ole siksi voinut hämmentää ketään, Niinistö kirjoittaa verkkosivuillaan.

Kaius Niemi sanoo, että transpondereista on toki puhuttu pitkään niin Suomessa kuin maailmallakin.

Niemen mukaan Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa esitettiin toive, että yhteistoiminta Suomen ulkopolitiikan valmistelussa on huolellista. Hän sanoo, että toive on yhä voimassa.

Venäjä esitti myöhemmin heinäkuussa Niinistön ja Putinin tapaamisen jälkeen kaksi erilaista kokouskutsua lentoturvallisuuden parantamiseksi.

Ensinnäkin Venäjä kutsui Nato-maat sekä Suomen ja Ruotsin keskustelemaan lentoturvallisuudesta ja erityisesti transpondereiden käytöstä. Toinen kutsu oli pyyntö kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Niinistön mukaan Suomi ei ole saanut kutsua kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle, että presidentin kirjoitus puhuu puolestaan ja siitä ilmenee, miksi kirjoitus oli paikallaan.

Kyseessä on presidentti Niinistön ensimmäinen blogikirjoitus.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että blogi saa mahdollisesti myös jatkoa. Kaius Niemi pitää tätä toivottavana.

– Ehdottomasti, kansanvallan kannalta on äärettömän tärkeää, että keskustelua käydään avoimin kortein, Niemi sanoo.