Maanmittauslaitos kehittelee laitetta, joka tunnistaisi satelliittihäirinnän
Maanmittauslaitos aloittaa hankkeen, jossa kehitetään ja testataan torjuntakeinoja satelliittipaikannuksen häirintään. Kaksivuotinen EU-rahoitteinen hanke alkaa huhtikuussa. Keinoja testataan Pohjois-Karjalassa.
– Nyt kehitämme prototyyppinä laitetta, jonka tehtävänä on tunnistaa häirintä reaaliaikaisesti ja varoittaa käyttäjää siitä. Ideana on myös tallentaa paikannusdataa. Hankkeessa kehitetään myös menetelmiä ilmakuvien käsittelyyn gnss-häirintätilanteissa, kertoo vanhempi tutkija Mika Saajasto Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.
Kirjainlyhenne gnss viittaa maailmanlaajuisiin satelliittipaikannusjärjestelmiin. Niistä yleisimmin käytetty on Yhdysvaltojen kehittämä gps-järjestelmä.
Satelliittipaikannuksen häirintä on lisääntynyt voimakkaasti vuodesta 2022 lähtien. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen mukaan viime vuonna häirintää oli erityisen paljon. Häiriöliikennettä on arvioitu tulevan Venäjältä.
Häirintä aiheuttaa haittaa satelliittipaikannuksen käyttäjille, kuten lento- ja meriliikenteelle.
Viime vuonna Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauslennot menivät Kaakkois-Suomen alueella häirinnän takia osin pilalle. Laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistojen rahalliset hyödyt metsäsektorille ja tulvavahinkojen välttämisessä ovat kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.
STT kertoi viime kesänä myös, että lähellä rajaa sijaitsevilla maatiloilla on ollut ongelmia traktoreiden automaattiohjauksen ja ajo-opastinten kanssa. Ongelmien syyksi epäiltiin satelliittihäirintää.
Traktoreissa on tarkkuussignaali, joka hankitaan joko Maanmittauslaitokselta tai joltakin kaupalliselta toimijalta.
Kesällä Maanmittauslaitoksen navigoinnin ja paikannuksen osastonjohtaja Sanna Kaasalainen sanoi STT:lle, että signaali pitää tunnistaa ja lähde paikantaa, jotta se voidaan todeta häirinnäksi.
Maanmittauslaitos toteuttaa hankkeen yhteistyössä yritysten kanssa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Kelluun ja Septentrion kanssa ja mukana ovat lisäksi CareliaForest, Ponsse ja Arbonaut.
Helsingin Sanomat uutisoi Maanmittauslaitoksen hankkeesta jo aiemmin.