Saksa pyrkii kasvattamaan puolustusmenoja velkajarrua höllentämällä – Merz yrittää kiirehtiä uudistusta läpi
Saksan parlamentissa eli liittopäivillä alkoi torstaina keskustelu aikeista lisätä tuntuvasti maan puolustus- ja infrastruktuurimenoja. Todennäköisen tulevan liittokanslerin Friedrich Merzin suunnitelman takana ovat Merzin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) sekä sosiaalidemokraatit (SPD).
Merzin mukaan uudet lykkäykset puolustusmenojen kasvattamisessa olisivat ”vastuuttomia”.
– Ottaen huomioon Euroopan kaikilta osin hälyttävän turvallisuustilanteen ja maamme kasvavat taloudelliset haasteet, kauaskantoisia päätöksiä ei voida enää lykätä, sanoi Merz.
Noin 500 miljardin euron suuruisen suunnitelman toteutus edellyttää puuttumista Saksan perustuslakiin kirjattuun niin kutsuttuun velkajarruun.
Tähän Merzin orastavalla hallituskoalitiolla olisi vihreiden tuella riittävä kahden kolmasosan enemmistö nykyisillä liittopäivillä.
Asialla on kiire, sillä myöhemmin tässä kuussa kokoontuvilla uusilla liittopäivillä CDU/CSU:lla, SPD:llä ja vihreillä ei ole enää tarvittavaa määräenemmistöä.
Helmikuun vaaleissa edustajamääräänsä voimakkaasti kasvattanut Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue sekä vasemmistopuolue Linke vastustavat Merzin kaavailuja.
Velkajarrun höllentämisestä on määrä äänestää liittopäivillä ensi tiistaina.
Velkajarru rajoittaa Saksan valtiontalouden vuotuisen vajeen 0,35 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Arvostelijoiden mukaan jarru on jo pitkään estänyt ja hidastanut kipeästi tarvittuja uudistuksia Saksan infrastruktuuriin.
Ratkaisevaan asemaan nousseet vihreät eivät vastusta velkajarruun puuttumista sinänsä, vaan Merzin suunnitelmia. Vihreiden mukaan kristillisdemokraatit aikoo rahoittaa velkarahalla veronalennusten kaltaisia poliittisia tavoitteitaan infrastruktuuriin investoimisen kustannuksella.
Jos suunnitelma velkajarruun kajoamisesta epäonnistuu, Merzillä on muita vaihtoehtoja menojen lisäämiseksi. Hän voi julistaa poikkeustilan, joka antaa hallitukselle oikeuden lisätä tilapäisesti menoja yli velkajarrurajan ja ilman liittopäivien enemmistöä.