Saarikko uskoo EU:n taipuvan maatilojen tuotantorakennusten verovapauteen

Kyselytunti

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan näyttää siltä, että maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero voidaan poistaa väliaikaisena toimena vuoden 2022 verotuksessa.

Saarikko kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että asia ratkeaa pian.

– Voin ilokseni kertoa, että jos asiat nyt etenevät loppuun asti – harkitsin tarkkaan, että kerron tämän teille, asia ratkeaa aivan lähipäivinä EU-komission kanssa –, on mahdollista, että paljon Suomessa pohdituttanut maatilojen tuotantorakennusten verovapaus voisi edetä nyt Ukraina-poikkeuksen nimissä niin, että me pystyisimme verohuojennuksen toteuttamaan tälle vuodelle maatiloille myös tuotantorakennusten verojen osalta, Saarikko sanoi.

– Se on teko nimenomaan näiden tilojen puolesta, jotka ovat investoineet nyt paljon tulevaisuuteen ja tarvitsevat tukeamme, Saarikko sanoi.

Hallitus teki helmikuussa täsmätoimia energian hintojen nousun helpottamiseksi, ja pakettiin kuului maatilojen tuotantorakennusten väliaikainen verovapaus sillä ehdolla, että toimi on EU-oikeudellisesti hyväksyttävä.

Neuvottelut komission kanssa ovat siis Saarikon mukaan edenneet hyvin.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Anne Kalmari (kesk.) iloitsi uutisesta tuoreeltaan Twitterissä.

– Kiinteistöveron väliaikainen poisto maatilojen tuotantorakennuksilta toteutuu, Kalmari tviittasi Saarikkoa kiitellen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää teki viime vuoden lopulla lakialoitteen, jossa hän esitti kiinteistöveron poistoa maatalouden tuotantorakennuksilta.

Hän kysyi nyt hallitukselta, miksi verovapaus on tulossa vain tälle vuodelle, ja kertoi esittäneensä itse sitä pitkäkestoiseksi avuksi.

– Miten te näette tämän asian, eikö sen pitäisi olla jatkuva, että tilat uskaltavat tehdä niitä investointeja jatkossakin?

Saarikko sanoi iloitsevansa siitä, että esitykselle löytyy laaja tuki eduskunnasta, vaikka asiassa ei ole kyse ”edustaja teistä, minusta, hallituksesta tai oppositiosta”.

Kyse on suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuudesta ja alkutuottajista, hän korosti.

Saarikon mukaan joillekin tiloille vuoden verohelpotus voi olla jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoinen.

– En tarkoita, että se ratkaisee koko ongelmaa, Saarikko totesi.