Saarikko: Ukrainan jälleenrakennus jäädytetyllä venäläisrahalla on perusteltua – juridiikka selvitettävä huolella

Venäjä-pakotteet

Jäädytetyn venäläisrahan käyttöön Ukrainan jälleenrakennuksessa löytyy vahvaa poliittista tahtoa, arvioi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikko painotti EU-valtiovarainministerien Ecofin-kokouksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, että asian juridisen pohjan varmistaminen on kuitenkin tehtävä huolella sekä kansallisesti että EU-tasolla.

– Tässä pitää olla valitettavasti aika tarkkana, että se tehdään täsmälleen lain kirjaimen mukaan, jos siihen päädyttäisiin. Esimerkiksi Suomen lainsääntö ei mahdollista varojen haltuunottoa, jos kyseessä on EU-sanktiot. Se on mahdollista vain rikoksiin liittyvien oikeusprosessien yhteydessä.

Saarikon mukaan on järkeenkäypä ajatus, että he, jotka ovat toimillaan Ukrainaa tuhonneet, myös jälleenrakennuksen maksavat.

– Mutta todellisuus on aina monimutkaisempi, ennen kaikkea juridisesti.

Valtiovarainministerin mukaan samalla on hyvä muistaa, että sota on yhä käynnissä.

– Joka päivä kuolee ihmisiä, ja joka päivä Ukrainaa tuhotaan. Samanaikaisesti keskustelemme jälleenrakentamisesta ajassa, jossa joka päivä tuhoa syntyy lisää.

Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinänen arvioi, että komissiolta tulee asiasta ehdotus aivan lähiaikoina. Mahdollisesti ehdotuksessa todetaan, että sanktioihin voi liittyä myös konfiskointi ja sanktioiden kiertäminen on rikos.

– Ja nämä kaksi yhdessä merkitsisivät sitä, että voitaisiin konfiskoida tällaista omaisuutta.

Keinäsen mukaan rikoksen määrittely EU-tasolla voi tuoda kuitenkin vastaan ongelmia jäsenmaissa. Esimerkiksi Suomessa oikeusministeriö on ollut tarkka siitä, että rikosten asteikko on sopiva Suomen järjestelmään, Keinänen muistutti.