Saarikko teki hallitukselle ehdotuksen Kelan matkakorvauksista – "Muuttuisi näkökulma aika paljon"
Keskusta siirtäisi Kelan maksamat matkakorvaukset osaksi hyvinvointialueiden rahoitusta.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko teki asiasta ehdotuksen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) eduskunnan kyselytunnilla.
Saarikon mukaan Kela voisi edelleen maksaa korvaukset, mutta 300 miljoonan euron Kela-potin siirtäminen hyvinvointialueille vaikuttaisi lähipalveluiden säästämiseen ja ”taksiralliin”.
– Muuttuisi näkökulma aika paljon, kun se potti ei olisikaan Kelan rahaa vaan samaa hyvinvointialueiden päättäjien ratkaisuvaltaa.
Saarikko muistutti keskustan luvanneen tukea hallitusta ”oikeissa ja järkevissä kohdin”.
– Ja toivon, että sitten vastaavasti, jos me teemme esityksen, tekin suhtautuisitte siihen vakavasti.
Grahn-Laasonen kiitti Saarikkoa rakentavasta otteesta.
– Tässä oli hyvin erilainen sävy, että keskusta tuo ehdotuksia pöytään. Mielellämme jatkamme teidän kanssanne keskusteluja erilaisista rakentavista ehdotuksista, joita viime hallituskaudella tehty hallintouudistus nyt tarvitsee jatkokseen, että sote-palvelut oikeasti voisivat parantua, ja siihen hallitusohjelmassa on erittäin paljon edellytyksiä.
Grahn-Laasonen selvitti, että ensi vuoden alussa tehtävä yksityisten Kela-korvausten korotus keventää hyvinvointialueiden taakkaa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä.
– Edellinen hallitus leikkasi Kela-korvauksia melkein nolliin, ihan minimiin, ja nyt otetaan tässä korjausliike ja korotetaan Kela-korvauksia ihmisille, jotta hoitoon pääsy vauhdittuu.
Keskustan Hanna-Leena Mattila huomautti hallituksen leikkaavan hyvinvointialueiden rahoituksen perusurasta 1,4 miljardia vaalikauden aikana ja pakottavan ne toteuttamaan vajaan 900 miljoonan euron leikkaukset neljässä vuodessa.
– Tämä vastaa suunnilleen puolta koko Pohjois-Pohjanmaan vuosittaisista sote-menoista tai lähes 16 000 sairaanhoitajan palkkakustannuksia.
Mattilan mukaan hallituksen valtavat leikkaukset rahoituksessa ajavat hyvinvointialueet tekemään pakkoraossa isoja leikkauksia palveluihin, mikä johtaa merkittävään kustannusten kasvun pidemmällä aikavälillä.
Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) syytti hyvinvointialueiden rahoitusvajeesta edellistä hallitusta. Hän sanoi, että hyvinvointialueet tekevät päätöksiään itsenäisesti.
– Me emme täällä salissa tee esimerkiksi tästä mainitusta palveluverkosta ratkaisuja, vaan niitä ratkaisuja tehdään siellä. Tämä kysymys ei ole pelkästään rahasta vaan myöskin henkilöstön riittävyydestä.
Liike Nytin Harry Harkimo huomautti pääministeri Petteri Orpon (kok.) ilmoittaneen eduskuntavaalitentissä, että kokoomuksen vetämässä hallituksessa tehdään soten korjaussarja. Nyt nousevista menoista leikataan yli miljardi.
– Otetaan esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Siellä on sata miljoonaa pakkasella budjetti, ja sieltä irtisanotaan 500 ihmistä. Ympäri Suomea terveyskeskuksia lopetetaan. Ovatko sairaat loppuneet Suomesta?
Orpo myönsi, että alijäämää on tulossa tältä vuodelta toista miljardia.
– Meillä on ennätyspitkät jonot erikoissairaanhoidon palveluihin, perusterveydenhuoltoon on edelleen vaikea päästä, vanhusten kotipalveluissa on pahempi kriisi kuin koskaan.
Orpon mukaan hallitus sai tämän käteensä ja lähtee hakemaan ratkaisuja.
– On aivan selvää, että parissa kuukaudessa tätä ei valmiiksi saada eikä tätä muutosta aikaan, mutta me olemme nyt aloittaneet. Se on iso työ, mikä meillä on edessä. Tämä on valtava haaste, pääministeri summasi.