Saarikko: Orpo esitteli Vapaavuoren soten – ”On äänestäjien harhauttamista väittää, ettei hallinnosta tarvitsisi puhua, kun palveluja halutaan parantaa”

Sote-uudistuksessa vaihtoehdot ovat peruuttaminen taaksepäin tai meneminen eteenpäin, keskustaministeri näkee
Sote

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitteli Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren soten, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) näkee.

– Kokoomuksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluille ei käytännössä tarvitse tehdä yhtään mitään. Palvelujen kunta- tai pikemminkin suurkaupunkipohjaisuus riittää.

– Kyseessä on Vapaavuoren sote-malli, jolla rakennetaan vahvojen Suomea, ei kaikkien Suomea, Saarikko toteaa tiedotteessaan.

Saarikon mukaan uudistusuupumus näyttää vallanneen kokoomuksen juuri sillä hetkellä, kun suomalaisten palvelujen turvaaminen kaipaa rohkeaa ja päämäärätietoista uudistuskykyä.

– On äänestäjien harhauttamista väittää, ettei hallinnosta tarvitsisi puhua, kun palveluja halutaan parantaa. Me kaikki haluamme päästä kehittämään myös palveluita, mutta sitä ennen talon kivijalan on oltava kunnossa – tätä on vastuullinen politiikka.

– Tekemättömyyden linja on villin ulkoistamisen linja, joka todennäköisesti tarkoittaa hallitsematonta kuntien sote-palveluiden ulkoistamista suurille terveysjäteille, Saarikko jatkaa.

Yhdenvertaiset sote-palvelut ihmisen asuinpaikasta riippumatta ovat syy sille, miksi valtakunnallinen sote-uudistus tarvitaan, Saarikko korostaa.

– Tästä tavoitteesta kokoomus on nyt luopumassa.

Saarikon mielestä kokoomuksen kuntapohjainen malli ei anna vastauksia sote-palveluiden keskeisimpiin haasteisiin: suurimmalta osasta kuntia alkavat rahat loppua alati kasvavien sote-menopaineiden takia ja kunnilla on vaikeuksia palkata lääkäreitä ja hoitajia. Kokoomuksen esittelemässä mallissa sosiaali- ja terveydenhuolto jatkuisi erikoissairaanhoitovetoisena.

– Kokoomus antaa ymmärtää, että muiden puolueiden näkemykset tarkoittaisivat lisää hallintoa ja lisää veroja.

– Todellisuudessa nykytilaan jämähtäminen tarkoittaisi sitä, että suurimmassa osaa kuntia kunnallisverotusta olisi kiristettävä palveluiden rahoittamiseksi. Erot kuntien ja vahvojen kaupunkien verotuksessa jatkaisivat kasvuaan ja epätasa-arvo suomalaisten välillä lisääntyisi, Saarikko sanoo.

Kokoomuksen ratkaisussa rivien välissä siintävät kuntien pakkoliitokset sekä uudet kuntayhtymät ja muut hallintohimmelit entisten päälle, Saarikko toteaa.

– Keskustan ratkaisussa hallinto sen sijaan vähenee, kun kuntayhtymien ja muiden palvelujen nykyisten noin 400 järjestäjän tilalle tulee 18 maakuntaa. Kokonaisverotus ei nouse.

Saarikon mukaan tulevissa eduskuntavaaleissa päätetään, miten sosiaali- ja terveyspalveluille käy.

– Vaihtoehdot ovat peruuttaminen taaksepäin tai meneminen eteenpäin. Me keskustassa valitsemme tien eteenpäin. Meillä on ratkaisu, joka on esillä olleista vaihtoehdoista ainoa perustuslain mukainen. Se voidaan toteuttaa nopeasti. Viime vuosien valmistelutyö ja siihen käytetyt rahat eivät mene hukkaan.