Saarikko ja Jorma Ollila huolissaan velkaantumisesta – Saarikon mukaan Marinin koronahallituksessa heitellään satoja miljoonia, Sipilän kombossa arasteltiin sataa tuhattakin

Valtiontalous

Kriisiajan velkaantumisvaihteen jääminen päälle huolettaa suuryritysjohtaja Jorma Ollilaa ja keskustan puheenjohtajaa Annika Saarikkoa.

Kaksikko pohti Suomen talouden tilaa ja näkymiä Saarikon vetämässä keskustan K-studion keskustelussa.

Ollilan mielestä monilla tahoilla näyttää olevan ”vähän vääränlaista mieltymistä siihen, että tämä velka on kuitenkin sitten ihan okei”.

– Poliittinen keskusteluhan on muuttunut viimeisen yhdeksän kuukauden aikana tosi rajusti, Ollila huomautti.

Ollilan mukaan korkea velka-aste tulee varmuudella rajoittamaan talouden liikkumavaraa, kun ajat muuttuvat parin-kolmen vuoden näkymää hieman hankalammiksi. Kyse on hänen mukaansa siitä, kuinka monipuolista yhteiskuntapolitiikkaa voidaan harjoittaa.

Jorma Ollilan mukaan korkea velka-aste rajoittaa yhteiskuntapolitiikan liikkumavaraa. (Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Saarikon mukaan koronakriisi on muuttanut rahankäytön mittasuhteita dramaattisesti.

Keskustajohtaja viittasi kokemuksiinsa kahdesta hyvin erilaisesta hallituksesta, korona-ajan demarijohtoisesta hallituksesta ja Juha Sipilän vetämästä kokoonpanosta.

Saarikon mukaan viime hallituksessa liioittelematta pohdittiin, voisiko johonkin hankkeeseen pyytää 100 000 euroa, ja suostuisiko valtiovarainministeriö siihen.

– Tämä korona-aika on muuttanut mittasuhteita, nyt me käsitellään sataa miljoonaa vähän niin kuin semmoisena, että ”se on nyt sata miljoonaa”.

Saarikon mukaan kriisiajan rahoitus vääristää mittasuhdetta rahan mittakaavaan ja sitä tosiasiaa vasten, että velka pitää maksaa pois.

– Siksi keskusta on edustanut sitä kantaa, että tämä ei voi jäädä päälle, hän summasi.

Kommentit (5)

 • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

  Täytyy vaan lähteä ratkaisukeskeisesti etsimään ulospääsyä velkaantumiskierteestä. Koulutusta, uusia työpaikkoja, velat saadaan aivan varmasti maksettua, Suomi maksoi sotavelkansakin, mitkä sille pantiin maksettavaksi. Aina maksetaan, kun jaksetaan. Onhan siinä se vanhastaan tunnetuksi tehty totuus, että se lisää toimeliaisuutta, kun on kassassa pieni vaje, mitä täyttää. Ja Suomi ei ole eurooppalaisissakaan mittasuhteissa kovinkaan velkaantunut maa, ihmisten ikääntyminen on tosin haasteena, mutta pitkää ikää! Järkevällä ja kohtuullisella verotuksella saadaan elätettyä KOKO kansa kunniallisesti.

  • Lukija5

   Kyllähän me maksettiin sotavelat ja Suomikin kehittyi sodan runtelemasta maasta yhdeksi Euroopan kukoistavimmista valtioista. Se vaan ei toimi enää. Suomi on maa, joka tarvitsee oman valuutan, jolla se voi sopeuttaa kilpailukykyään. Nyt meillä on valuuttana euro, joka on meille täysin joustamaton ja meidän yhteiskunnalle sopimaton. Siitä osoituksena on, että meidän tuotantomme on edelleen vuoden 2008 tasolla. Mitään edistymistä ei ole tapahtunut tuotannossa. Velkaa sen sijaan on otettu silmät ummessa ja se velka on käytetty syömiseen ei investointeihin niinkuin olisi pitänyt.

   Keskusta voisi tehdä hyvän työn ja kaataa tämän hallituksen. Toivottavasti tilalle tulisi hieman vastuuntuntoisempi kokoonpano, joka näkisi asiat koko maan eikä vain puolue- tai hillotolppakysymysten näkökulmasta.

 • Mustikka

  Tuo sotavelkaan viittaaminen on hyvä huomio. Nykyisen hallituksen aiheuttamaa vahinkoa Suomen taloudelle ja henkiselle hyvinvoinnille voidaan hyvin verrata Suomen käymien sotien aiheuttamaan vahinkoon. Ennen koronaa tehtiin jo runsaasti valtion menoja aiheuttaneita menolisäyksiä ja koronan tullessa kaikki omista virhepäätöksistä johtuneet virheet yritetään peittää koronan sumuverhoon. Tämä sota jatkuu niin kauan kuin nykyinen hallitus arvoineen ja käsityksineen on vallassa ja jälleenrakennuksen aika alkaa uuden hallituksen ohjauksessa. Jos sota hävitään ja nykyinen hallitus jatkaa liian kauan, maatamme ei valloita Neuvostoliitto vaan lainanantajat omine valuutta rahaston määräyksineen ja kiinalaiset hankkiessaan määräysvallan velkojen vakuuksiksi ottamansa infrastruktuurin avulla. Italialaiset ovat siinä vaiheessa eronneet EU:sta ja kiittäneet miljardeista. Turha odotella apuja niiltä tahoilta.

  • Lukija55

   Mustikka on sisäistänyt persujen loogisuuden puutteen täysin. Aihe kuin aihe niin hallitus on syypää. Mustikka voisi kertoa omat arvonsa, niin päästään arvioimaan niitäkin.

 • Lukija21

  Jaha. Tapahtuma-alalle suurimmat tuet kautta aikojen. Mitä mieltä Ollila on?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen