Saarikko ilmaisee huolensa Venäjä-keskustelusta ja esittää EU:lle Venäjä-strategiaa

Keskustan puheenjohtaja kertoo Suomenmaalle olevansa huolissaan syvällisen Venäjä-keskustelun puutteesta
Ulkopolitiikka

Venäjän kommenttien suhteiden katkaisusta Euroopan unioniin pitäisi viimeisitään herättää Suomen ja EU:n pohtimaan syvällisesti EU-strategiaansa, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko peräänkuuluttaa.

Saarikko kertoo Suomenmaalle olevansa huolissaan syvällisen Venäjä-analyysin puutteesta.

– Suomessa viime aikojen keskustelu Venäjästä on kiteytynyt kinasteluun pääministerin ja presidentin Twitter-kommenteista.

– Keskustelu EU:n ja Venäjän suhteissa on kiteytynyt tällä hetkellä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrelin vierailuun Moskovassa ja henkilöön menevään kritiikkiin siitä, onnistuiko Borrel vierailun tavoitteissa.

Saarikon mielestä ulkopoliittisessa keskustelussa pitäisi päästä syvälliseen analysointiin ja visiointiin siitä, mihin esimerkiksi EU:n ja Venäjän suhteet ovat menossa, mihin niiden halutaan menevän ja mikä tässä kaikessa on Suomen rooli.

– Mielestäni Suomen rooli maana, jolla on EU:n pisin ulkoraja Venäjän naapurina tulee olla keskeinen myös EU:n Venäjä-politiikassa.

Tällä hetkellä EU:n ja Venäjän suhde on syvässä sekaannuksen tilassa, Saarikko kiteyttää.

– Sen sijaan, että aikaa käytetään ulkopoliittisen edustajan haukkumiseen, tulisi laajemmin pohtia sitä, mitä voimme tehdä, jotta kykenisimme luomaan toimivan keskusteluyhteyden EU:n ja Venäjän välillä.

Tämän tueksi EU:n piirissä tulisi Saarikon mielestä valmistella mahdollisimman pian selkeä pitkän tähtäimen Venäjä-strategia.

Tähän on Saarikon mukaan kuuluttava sekä turvallisuuden, kansainvälisen oikeuden ja oikeusvaltioperiaatteiden että käytännöllisen yhteistyön mahdollisuuksien tunnistaminen.

– Tässä meidän Suomena on rohkeasti ja aktiivisesti otettava roolia EU:n sisällä. Presidentti Niinistön suorat yhteydet presidentti Putiniin ovat arvokkaita. Ja esimerkki siitä, että voimme puhua suoraan vaikka olemme eri mieltä, samoin ulkoministeri Haaviston vierailu tulevana maanantaina.

– Lisäksi haluan korostaa, että ulkopolitiikka on sektori, jossa meillä tulee ja voi olla ainoastaan yksi yhteinen ja selkeä linja. Hallituksen ja presidentin välinen yhteistyö on oltava saumatonta. Ja toisaalta hallituksen sisällä ulkopolitiikka on koko hallituksen politiikkaa. Peräänkuulutan entistä aktiivisempaa keskustelua Venäjästä myös hallituksen piirissä.