Saarikko ihmettelee vastakkainasettelua – muistuttaa hallituksen panostuksista tieteesen ja kulttuuriin

Politiikka

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kirjoittaa Facebook-tilillään tieteeseen kohdistuvista leikkauksista.

– Olen tällä viikolla kertonut tieteeseen kohdistuvista säästöistä, koska ajattelen, että politiikassa on tärkeä olla avoin ja suora. Erityisen tärkeää on kertoa rehellisesti vaikeimmista asioista. Olen näistä päätöksistä pahoillani.

– Nämä hetket muistuttavat siitä, että poliittiseen vastuunkantoon kuuluu myös vaikeiden, erittäin valitettavien päätösten tekeminen. Niistä vastaa koko hallitus yhdessä, Saarikko toteaa.

TIETEESTÄ, KULTTUURISTA JA VASTAKKAINASETTELUSTAOlen tällä viikolla kertonut tieteeseen kohdistuvista säästöistä,…

Julkaissut Annika Saarikko Perjantaina 7. toukokuuta 2021

Hallitus päätti kehysriihessä 370 miljoonan euron leikkauksista vuodesta 2023 alkaen. Saarikko muistuttaa, että leikkauksia tehdään valtion velkaantumisen jarruttamiseksi.

Hallitus päätti rajata säästöjen ulkopuolelle koulutuksen, terveyspalvelut sekä sosiaaliturvan, joten säästöt etsitään muista kohteista eri ministeriöissä. Tämä osuu myös Saarikon omaan ministeriöön.

– Opetus- ja kulttuuriministeriöön kohdistuvat 35 miljoonan euron säästöt vuodesta 2023 alkaen. Samaan aikaan tieteen, taiteen, urheilun ja nuorisoalan rahoitukseen kohdistuu tulevina vuosina isoja säästötarpeita Veikkauksen alentuneiden tulojen takia. Hyviä tai helppoja säästökohteita ei ole.

– Koronapandemia sekä Veikkauksen tuotonalenema ovat iskeneet niin voimakkaasti nuoriso-, kulttuuri- ja urheilualan toimintaedellytyksiin kautta Suomen, että en pidä mahdollisena leikata näiltä toimialoilta tässä tilanteessa lisää. Opetus- ja kulttuuriministeriön isoista rahoitettavista kohteista jäljelle jää tiede. Eipä hyvä säästökohde sekään, Saarikko kirjoittaa.

Tutkimuksesta leikatessakin on tarkoitus suojella perustutkimusta mahdollisimman hyvin. Apua tulee myös EU-rahoista. Hallitus on myös laittanut liikkeelle toimenpiteet, jotka pitkällä jänteellä parantavat tieteen ja tutkimuksen rahoitusta.

– Olemme laajasti yhtä mieltä siitä, että tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminta – siis uuden luominen – ovat välttämätön edellytys Suomen menestykselle. Onneksi EU:n elvytyspaketti ja TKI-toimintaa tukevat veropäätökset tuovat lisäpanostusta TKI-toimintaan lähivuosien aikana.

Saarikko muistuttaa myös, että kulttuuri on saamassa laajan tukipaketin. Tiede- ja kulttuuriministeriä on kritisoitu tiede- ja kulttuuripiireistä laajalti siitä, että hän on vaatinut tukea kriisissä olevalle turvealalle. Myös kritisoijia on kritisoitu laajalti siitä, että nämä asettavat asioita vastakkain täysin mielivaltaisesti.

– (Kulttuurin) tukipaketissa huomioidaan erityisesti alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat, Saarikko muistuttaa kulttuuriväkeä.

Erikseen Saarikko ihmetteleekin pinnalle noussutta vastakkainasettelua.

– Meille päättäjille tulee paljon viestejä paitsi tehdyistä päätöksistä, myös ihmisten kohtaamista vaikeuksista. Monet suomalaiset ovat pulassa näinä aikoina eri syistä. Viime aikoina on lisääntynyt myös vastakkainasettelu näiden eri tahojen välillä.

– Tiedän, että nytkin käytävässä keskustelussa eri osapuolet tarkoittavat hyvää. Yhteisen hyvän edistämisessä meidän pitää kuitenkin pystyä parempaan kuin apua tarvitsevien suomalaisten keinotekoinen asettaminen toisiaan vastaan, Saarikko sivaltaa.