Saarikko ennakoi MTV:llä hallituksen työllisyysurakkaa: Pahimmat väännöt yksityiskohdista, toimien konkretisoiminen edessä

Politiikka

Hallitus sopi myrskyisässä puoliväliriihessään tulevien vuosien suurista linjoista, mutta syksyn budjettiriihessä puolueiden pitäisi vielä löytää sopu julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pitää MTV:n Uutisextrassa mahdollisena sitä, että tulevat neuvottelut koettelevat hallituksen yhtenäisyyttä.

– Nyt isoista linjoista on sovittu, mutta yleensä pahimmat väännöt tulevat yksityiskohtien äärellä. Ajattelen että ne päätökset työmarkkinoiden muutoksista, työllisyyttä ja sitä kautta julkista taloutta vahvistavista päätöksistä, niiden konkretisoiminen on vielä edessä ja siihen on ryhdyttävä mahdollisimman nopeasti.

Saarikon mukaan koronaepidemiasta toipuvan yhteiskunnan vakauden vaaliminen oli keskeinen syy keskustan päätökselle jatkaa hallituksessa.

– Ajatus siitä, että tilanne olisi jopa johtanut ennenaikaisiin vaaleihin ei olisi ollut Suomen kannalta toivottavaa. Koska seuraavat viikot ja kuukaudet ovat tosi ratkaisevia, että Suomi ja muu Eurooppa pääsee maailman talouden kasvuun kiinni, sitä tietysti poliittinen epävakaus olisi hankaloittanut.

Keskustajohtaja perustelee menokehyksen ylittämistä yhteensä 1,5 miljardilla eurolla sillä, että ensi vuosi on tärkeä koronan jälkihoidon kannalta.

– Vuosi 2023 oli sitten jo kriittisempi, ja siinä kehysten ylitysten syy on veikkausvoittorahat, jotka ovat romahtaneet tämän vaalikauden aikana, johon ei osattu varautua. Toinen oli tuki sähköistämiselle, teollisuuden kilpailukyvyn turvaaminen.

Saarikko uskoo, että keskusta ja pääministeripuolue SDP oppivat hallituskriisin myötä paljon toistensa ajattelusta.

– On myös sanottava, että puolueet eivät ole samoja kuin ennen. Huomasin että meidän talouspolitiikan linjamme ovat osittain erkaantuneet. Samalla uskon, että keskusteluyhteys ja yhteisymmärrys vahvistui.

Vihreidenkin kanssa yhteisiä tavoitteita löytyi Saarikon mukaan sen verran, että kumpikin puolue mahtuu samaan hallitukseen.

Saarikko on harmissaan runsaista tietovuodoista, joita media on saanut ennen ja jälkeen kehysriihen.

– Onhan se ollut aika tympeää, eikö se luottamusta lisää. Ehkä se kertoo jotakin tämän päivän politiikanteosta. Se on aika lyhytjänteistä.

Keskustan puheenjohtaja pitää hyvin mahdollisena sitä, että hän ottaa valtiovarainministerin salkun hoidettavakseen.

– Matti Vanhanen saa hoitaa tehtävän niin kauan kuin parhaaksi katsoo. Hänellä on suomalaisten ja ainakin minun luottamukseni siihen tapaan, jolla tehtävä on hoidettu. Tälle hallitukselle myöskään siitä kokemuksesta, jota hän on edustanut, ei ole ollut ainakaan haittaa.