Saarikko avaa blogissaan näkemystään EU:n koronapakettiin – “poikkeuksellinen kriisi vaatii poikkeukselliset toimet“

EU

Keskustan kansanedustaja ja puoleen puheenjohtajaehdokas Annika Saarikko kertoo blogissaan näkemyksiään EU:n koronapakettiin ja Suomen EU-linjaan.

Hänen mukaansa Suomen EU-linja on pitkälti sama kuin keskustan linja – Eurooppaa rakentava, mutta kansallisista eduista ja oikeuksista vahvasti kiinni pitävä.

Saarikon mukaan EU:n koronapakettikeskustelussa on keskitytty lähinnä Suomen saamien EU-tulojen ja -maksujen erotukseen.

Saarikko muistuttaa, että myös laskelmien ulkopuolelta löytyy hyötyjä. Sellaisiksi hän luettelee esimerkiksi toimivat sisämarkkinat, työpaikat ja jäsenyyden arvoyhteisössä, joka ylläpitää rauhaa ja vakautta.

– Toki ajattelen myös, että kaikkien EU-päätösten pitää kestää kriittinen keskustelu ja läpivalaisu  myös nettomaksun näkökulmasta, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon mukaan Suomen taktiikka on pyrkiä maksimoimaan erityisesti maaseudun kehittämisrahoitus ja harva-asutuksen rahoitus.

– Tämä taktiikka kestää vertailun muihin nettomaksajiin: jäsenmaksukorjauksia saavat maat tulevat tälläkin kertaa olemaan hyvityksistä huolimatta Suomea suurempia nettomaksajia.

Saarikko kaipaa myös keskustelua yhteiseurooppalaisista tavoitteista. Hän pitää hyvänä Suomen linjaa, jossa rahaa kohdennetaan muun muassa turvallisuuteen puolustusyhteistyössä ja rajaturvallisuuden rahoitukseen sekä kilpailukykyyn.

Saarikko peräänkuuluttaa, että Euroopan elpyminen on välttämätöntä myös Suomen taloudelle.

– Mikään kotimainen elvytys ei pysty korvaamaan sitä viennin vähenemistä ja ihmisten työpaikkojen menetystä, joka kaupankäynnin ehtymisestä EU:n sisämarkkinoilla seuraa. Siksi pidän tukea elpymisrahastolle perusteltuna, hän summaa.

– Kaikkiaan ajattelen elpymisrahastosta siten, että poikkeuksellinen kriisi vaatii poikkeukselliset toimet.

Saarikko huomauttaa, että EU on itsenäisten valtioiden liitto, jonka jäsenet vastaavat itse talouspolitiikastaan.

Hänen mukaansa EU:lla on oltava uskottava suunnitelma siitä, miten velka maksetaan pois. Saarikko toivoo, että kaikkien maiden elpymis- ja palautumissuunntielmat käydään läpi, jotta niistä on oikeasti hyötyä kasvulle.

Saarikko toivoo, että EU:n linjasta ja talouspolitiikasta puhuttaisiin enemmän.

– Mitä kirkkaammat ovat kansalliset kantamme ja mitä laajempi suomalaisten tuki niillä on, sitä paremmin Suomi myös pystyy vaikuttamaan etukäteen EU:n linjoihin, Saarikko linjaa.