Saako keskusta uuden varapuheenjohtajan, jos Katri Kulmuni nousee puheenjohtajaksi? – Järjestöpäällikkö vastaa

Keskusta

Ylimääräisessä puoluekokouksessa siintävä puheenjohtajavaali voi tarkoittaa myös keskustan varapuheenjohtajiston uudistamista.

Kysymys kärkipestien täyttämisestä nousi tapetille, kun kansanedustaja Mikko Kärnä ilmoitti olevansa käytettävissä varapuheenjohtajan tehtävään.

Keskustan järjestöpäällikkö Pekka Reponen vahvistaa, että Kouvolassa voidaan käydä kisa varapuheenjohtajuudesta, jos joku nykyisistä varapuheenjohtajista valitaan Juha Sipilän manttelinperijäksi.

Tähän mennessä istuvista varapuheenjohtajista vain elinkeinoministeri Katri Kulmuni on ilmoittanut kisaavansa puheenjohtajuudesta Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. syyskuuta.

Reponen kuitenkin huomauttaa, että pestiä ei olisi välttämätöntä täyttää, vaikka Kulmunista tulisi puheenjohtaja.

Asian ratkaisee puoluekokous. Esityksen tekee menettelytapavaliokunta.

Järjestöpäällikkö korostaa, että virallisesti varapuheenjohtajaehdokkaaksi voi asettua vasta, jos kokous päättää valita tehtävään uuden henkilön.

– Tässä vaiheessa ilmoittautuminen kisaan ei vielä tarkoita sitä, että olisi ehdolla tehtävään. Asia aktualisoituu kokouksessa, jos paikka avataan yleiskeskusteluun, Reponen kertoo.

Jos keskustalle valitaan Kouvolassa uusi varapuheenjohtaja, hänen kautensa ulottuu vain Vantaan puoluekokoukseen, joka pidetään 5.–7. kesäkuuta 2020.

Kulmunin kanssa keskustan puheenjohtajuudesta kisaa puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Myös hartolalainen Jari Tasanen on ilmoittautunut mukaan kisaan.

Tähän mennessä vain Kärnä on kertonut pyrkivänsä varapuheenjohtajaksi, jos tehtävä vapautuu.