Ministeri Kiuru: Jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät karanteenin kaikille riskimaista tuleville – matkustamista tapahtunut suositeltua laajemmin

Riskimaista matkustaville esitetään myös pakkotestausta
Koronavirus

Riskimaista matkustavat tullaan määräämään jatkossa viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) maanantai-illan tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa riskimaista tulleille voidaan myös määrätä pakkotestejä. Kiurun mukaan pakkokaranteenin rikkojat syyllistyvät terveydensuojelurikkomukseen, jonka johdosta voi seurata rangaistus.

Rangaistus on lain mukaan sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi, että karanteenin piiriin tulevat siis matkustajat niistä maista, jotka eivät ole niin sanottujen sallittujen maiden listalla.

Niin sanottujen sallittujen matkustusmaiden listalle kuuluvat tällä hetkellä seuraavat maat: Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro.

Rajoitukset on tämän lisäksi poistettu myös Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Uudesta-Seelannista Suomeen matkustavien maiden kansalaisten osalta.

Salmiselta kysyttiin, koskeeko pakkokaranteeni esimerkiksi Ruotsista tulevia.

–  Kyllä sen pitäisi koskea, koska kyse on siis siitä, että jokaisesta sellaisesta maasta, joka ei täytä hallituksen asettamia rajoja, karanteenia sovelletaan. Jos pannaan kaikki karanteeniin, ollaan varmoilla vesillä. Jos 14 päivän jälkeen ei ole tullut tartuntaa, sitä ei sitten tulekaan, Salminen sanoi.

Uusien linjausten taustalla on se, että tuoreista koronatartunnoista merkittävä osa on peräisin ulkomailta.

THL:n Salminen kertoi tilaisuudessa, että riskimaihin, kuten Balkanille, on matkustettu suositeltua laajemmin. Matkustusreittejä on Salmisen mukaan ollut sekä suoria että Schengen-alueen kautta kulkevia.

Balkanin alueella tartunnat ovat Salmisen mukaan noin kymmenkertaisia suositeltuun rajaan verrattuna. Turvallisen maan rajaksi on määritelty kahdeksan tautitapausta 100  000:tta ihmistä kohti edellisen 14 vuorokauden aikana.

–  Tavallaan pettymyskin on ollut, että riskimaihin on matkustettu enemmän kuin mitä suositukset olisivat antaneet myöten, Salminen sanoi.

Tilaisuudessa kerrottiin, että Turkuun Pohjois-Makedonian Skopjesta lauantaina tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta.

–  Tämä vaatii kyllä sitä, että nyt puututaan matkustuksen suosituksiin ja sääntöihin ja kiristetään niitä ihan selvästi. Emme halua syödä pois sitä hyvää työtä, joka kesän ja kevään aikana tehtiin, Salminen sanoi.

Kiurun mukaan pakkotestaus laajenee mahdollisimman pian myös maarajoille.

–  Emme voi tuudittautua siihen, että uhkat tulisivat vain lentokoneella. Tarvitsemme lisää tietoa siitä, millä tavalla riskimaiden osalta koronatartuntoja on tullut. Tältä osin mahdollisuus testata kaikki tai testata merkittävin osa jää viranomaisten harkintaan.

– Lähtökohdaksi on kuitenkin otettu, että kaikille Suomeen riskimaista saapuville ilmoitetaan jo etukäteen, että riskimaista Suomeen matkustettaessa edessä saattaa olla pakkotestaus. Tältä osin maarajojen ja myös lentokoneella tuotujen koronauhkien on oltava tasavertaisessa asemassa, Kiuru totesi.