Riikka Purra: Kovimpaan ääneen ilmastonmuutoksesta puhuvat ovat yleensä hyväosaisia

”Kävely ja pyöräily ovat tietysti kivoja juttuja, mutta ei niistä ole vakavaksi vaihtoehdoksi”
Perussuomalaiset

Jos jokaisen suomalaisen pitäisi puolittaa nykypäästönsä, ei pienituloisimmille jäisi elämisen edellytyksiä, puoluejohtaja Riikka Purra sanoi puhuessaan perussuomalaisten puoluetoimistolla pidetyllä työmiehen tuumaustunnilla.

– Kovimpaan ääneen ilmastonmuutoksesta puhuvat ovat yleensä hyväosaisia, joiden pitäisikin kohdistaa merkittävimmät toimet omien päästöjensä hillitsemiseen. 

Purran mukaan tilastollinen realiteetti on, että parhaiten ansaitseva kymmenys aiheuttaa Suomessa 2,6-kertaiset kasvihuonekaasupäästöt suhteessa ansioiden pienimpään kymmenykseen.

Autoilun hinnan korottamisella ei autoilu juuri vähene, mutta kansalaisten rahat vähenevät, Purra paaluttaa.

– Kävely ja pyöräily ovat tietysti kivoja juttuja, mutta ei niistä ole vakavaksi vaihtoehdoksi Suomen kaltaisessa maassa. Erilaisiin toinen toistaan seuraaviin kävelyn edistämisen selvityksiin ja hankkeisiin voisi suhtautua huvittuneesti, mutta valitettavasti jokainen niistä maksaa ja kaiken lisäksi hallitus on tosissaan.

– Onko hallitukselle mieluisampaa, että ihminen menee kävellen Kelaan kuin autolla töihin, Purra kysyy.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan Suomessa käynnistyi viime hallituskauden loppupuolella kaikkien aikojen poliittinen ilmastopuhe, josta yritettiin vaalien pääteemaa.

Purra uskoo ajatuksen olleen, että ilmastoteemalla perussuomalaiset saadaan pois pelistä.

– Ajatellen, että kun puhutaan ilmastosta, persuilla ei ole mitään sanottavaa.

Viime vaalikaudella pääministeri Juha Sipilän (kesk.) koolle kutsumassa puolueiden ilmastopöydässä kaikki paitsi perussuomalaiset julistivat ”pidekkeetöntä ja vailla mittakaavaa olevaa vihreää ilmastosanomaa”, Purra näkee.

– Rahasta puhuminen ei ollut suosittua. Meidän kantamme ei saanut minkäänlaista tukea edes keskustalta tai kokoomukselta. Kävelimme neuvotteluista ulos, ja muut puolueet kirjasivat maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan tavoitteet tätä hallituskautta ohjaamaan.

Purran mukaan kokonaistilanne on sittemmin muuttunut, koska perussuomalaisilla on valtaa poliittisen energian ja yhteiskunnallisen keskustelun ohjaamisessa.

– Yhtäältä olemme pakottaneet muut puolueet ottamaan kantaa asioihin, toisaalta ne joutuvat joko imitoimaan meitä tai asettumaan selvästi meitä vastaan. Ilmastorealismin perään huutelevat yksittäiset edustajat jo muutamasta muustakin puolueesta.

Purra katsoo, että keskusta on ilmastopolitiikassa ”lähes jakomielitautisessa” asemassa.

– Yhtäältä keskusta hyökkää perussuomalaisten edustamaa ilmastorealismia ja asioiden mittakaavaan asettamista vastaan, kuten puheenjohtaja Annika Saarikko (Ylen) A-talkissa, kun hän väitti meidän vähättelevän ongelmaa ja kertoi keskustan seisovan historian oikealla puolella.

– Toisaalta keskusta yritti päästä budjettiriihestä kuiville esittämällä pääkannattajaryhmilleen eräänlaista niskalenkkiä vihreistä ja muusta hallituksesta – juurikin väittäen onnistuneensa niissä toimissa, joita me olemme vaatineet.

Purran mielestä keskusta ei kykene panemaan hanttiin muille puolueille ilmasto- tai taloustoimissa.

– Eikä se ilmeisesti edes halua. Parempi pysytellä historian oikealla puolella, vaikkakin vihreiden vankina.

Kommentit (3)

 • Mustikka

  Ihmiset länsimaissa aiheuttavat ilmastomuutoksen. Jokainen Suomeenkin kehitysmaista tuleva maahanmuuttaja pahentaa ilmastomuutosta. Ei puolueet, jotka kannattavat tällaista maahanmuuttoa, ole oikeasti kannattamassa ilmastomuutoksen ehkäisemistä. Ne valehtelevat.

 • Lukija64

  Mustikka, hieman enemmmän logiikkaa ja tietoa, jookostaan.
  ”..kävellen Kelaan”. Hallitus on töitä sen eteen, ettei sinne taarvitse mennä ollenkaan
  Persujen kuntavaalitulos taisi olla sellainen toisenlainen ”Jytky”, mitä eivät odottaneet. Ovat menneet puheet ja kirjoitukset sellaisiksi vähän joka puolella mediaa. Pahimpana oma puoluelehti.
  Olen tässä pohtinut, että kun jotain lehteä tuetaan puoluetuen kautta/verovaroin siis, niin onko jokin taho, joka katsoo, mitä törkyä siellä pääsee läpi.
  VVM, Viestintävirasto vai mikä ? Journalistiliittohan ei voi muuta kuin ”paheksua”

 • Mustikka

  Neuvostoliitossa ja natsi Saksassa estettiin tehokkaasti töryn levittäminen. Oli vain yksi totuus. Toivottavasti ei siihen mennä Suomessa, vaikka joillakin näyttää olevan siihen halua. Minusta on aika loogista, että mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän hiilidioksidia ilmaan tupruaa, vai mitä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen