Republikaanit lipeävät joukolla Trumpin tukijoukoista

Toistuvat väitteet vaalivilpistä olivat jo monille liikaa: ”Tämähän on kuin jossain banaanivaltiossa”.
Yhdysvallat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanitukijat alkavat väistyä hänen takaansa, kun presidentin lakimiesten nostamat oikeusjutut presidentinvaalien väitetyistä epäselvyyksistä kariutuvat.

–  Eiköhän tämä ollut tässä, Michigania edustava pitkäaikainen edustajainhuoneen jäsen Fred Upton kiteytti uutiskanava CNN:lle.

Marylandin kuvernööri Larry Hogan sanoi samaisella kanavalla Trumpin hallinnon toimivan ”kuin jossain banaanivaltiossa”, kun taas pitkäaikaisena Trumpin tukijana tunnettu New Jerseyn osavaltion ex-kuvernööri Chris Christie kuvasi presidentin lakimiesryhmän toimia ”kansalliseksi häpeäksi”.

Trump on jääräpäisesti kieltäytynyt tunnustamasta demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin voittoa vaaleissa. Presidentin lakimiehet ovat nostaneet kymmenittäin oikeusjuttua, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Trump on hävinnyt ne kaikki.

Pennsylvaniassa presidentin edustajat yrittivät estää presidentinvaaleissa annettujen äänten virallisen vahvistuksen, mutta tätä ei hyväksytty. Yhdysvaltalaismediat ovat sittemmin kertoneet Trumpin tiimin valittavan Pennsylvanian hylkäyspäätöksestä.

Trumpin kampanjatiimi on yrittänyt etäännyttää itseään asianajaja Sidney Powellista sen jälkeen, kun tämä oli muun muassa esittänyt konservatiiviselle Newsmax-uutiskanavalle räikeitä väitteitä vaalivilpistä Georgian osavaltiossa. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Hill sekä uutissivusto Axios.

Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani kertoi Hillin mukaan, ettei Powell ole osa Trumpin lakitiimiä.

–  Sidney Powell harjoittaa lakia omillaan. Hän ei ole Trumpin lakitiimin jäsen, Giuliani sanoi tiedotteessa.

–  Hän ei myöskään ole presidentin henkilökohtainen asianajaja.

Powell on kuitenkin esiintynyt aiemmin lehdistötilaisuuksissa osana lakitiimiä. Lisäksi Trump on itse lukenut noin viikko sitten Twitterissä Powellin olevan osa lakitiimiä, joka vastaa oikeushaasteista, joilla Trumpin kampanja yrittää kääntää presidentinvaalien tulosta.