Ranskan presidentti Macron kehottaa parlamenttia neuvottelemaan hallituskoalitiosta
Ranskan presidentti Emmanuel Macron pyysi keskiviikkona maan parlamentin uusia jäseniä neuvottelemaan laajasta hallituskoalitiosta. Macron sanoi ranskalaisissa lehdissä julkaistussa kirjoituksessaan, ettei kukaan voittanut maassa juuri järjestettyjä ennenaikaisia parlamenttivaaleja.
– Pyydän kaikkia poliittisia voimia, jotka tunnistavat itsensä tasavaltalaisissa instituutioissa, oikeusvaltiossa, parlamentaarisessa demokratiassa, eurooppalaisessa suuntautumisessa ja Ranskan itsenäisyyden puolustamisessa, aloittamaan vilpittömän ja oikeudenmukaisen vuoropuhelun vakaan ja määritelmän mukaan moniarvoisen enemmistön rakentamiseksi, Macron sanoi.
Ranskassa alkoi maanantaina hämmentävä poliittinen tyhjiö, kun ennenaikaiset parlamenttivaalit eivät avanneet selvää tietä uudelle hallitukselle. Vasemmistosta ja vihreistä koostuva Uusi kansanrintama (NFP) varmisti parlamenttiin eniten paikkoja. Toiseksi suurin ryhmä on Macronin johtama keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto.
Ennakkoon vaalivoittajaksi povattu laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma jäi kolmanneksi.
NFP:n vaalivoitosta huolimatta Ranskan tulevan hallituksen kokoonpano on täysin auki.
Hallituksen muodostamiseksi liittouman mahdollisuudet ovat joko vähemmistöhallitus tai ranskalaisittain epätyypillinen koalitiohallitus.
Keskiviikkoisessa kirjoituksessaan presidentti sanoi nimeävänsä uuden pääministerin sen jälkeen, kun parlamenttiin valituilla on ollut aikaa neuvotella hallitusohjelmasta.
– Tämä tarkoittaa sitä, että poliittisille voimille annetaan vähän aikaa selvittää nämä kompromissit rauhallisesti ja toisiaan kunnioittaen, hän kirjoitti.
Eniten paikkoja saaneen NFP:n mahdollinen pääministeri ei ole tiedossa. Ryhmittymän sisällä eniten paikkoja saaneen Alistumaton Ranska -puolueen (LFI) johtaja ja perustaja Jean-Luc Melenchon on mielipiteitä jakava hahmo jopa oman puolueensa sisällä. NFP on sanonut nimeävänsä pääministeriehdokkaansa viikon loppuun mennessä.
Pääministeri Gabriel Attalin hallitus pysyy vallassa, kun maa valmistautuu hieman yli kahden viikon kuluttua alkaviin Pariisin olympialaisiin.