Ranska saa tukea EU-kumppaneiltaan sukellusvenejupakassa – USA:n käytös "ärsyttävää"

Saksan ulkoministerin mukaan Australian, Yhdysvaltain ja Britannian toiminta oli pettymys muillekin kuin Ranskalle.
Ulkomaat

Keskeiset EU-vaikuttajat yksi toisensa jälkeen ovat asettuneet tukemaan Ranskaa, joka suuttui menetettyään sopimuksen sukellusveneistä Australian kanssa.

EU:n ulkoministerit keskustelivat asiasta tapaamisessaan YK:n yleiskokouksen kulisseissa, ja tapaamista johtaneen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan ministerit ilmaisivat solidaarisuuttaan Ranskalle.

Jupakka sai alkunsa, kun Australia, Yhdysvallat ja Britannia julkistivat viime viikolla salassa neuvotellun Aukus-puolustusliittouman. Osana sitä Australia perui Ranskan kanssa sovitun sukellusvenekaupan ja ilmoitti rakentavansa Yhdysvaltojen avulla ydinsukellusveneitä.

Borrell sanoi, että ilmoitus on ristiriidassa aikomuksiin laajemmasta yhteistyöstä EU:n kanssa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella.

Kymmenien miljardien eurojen tilauksen menettäminen ja strategisesti tärkeän liittouman ulkopuolelle jääminen kismittivät Ranskaa, joka kutsui kotiin suurlähettiläänsä Australiasta ja Yhdysvalloista.

EU-komissio kertoi tiistaina harkitsevansa, vaikuttaako diplomaattinen kiista EU:n ja Yhdysvaltojen tuoreen kauppa- ja teknologianeuvoston kokoontumiseen Pittsburghissa ensi viikolla.

–  Arvioimme vaikutusta, joka Aukus-ilmoituksella voi olla, EU-komission tiedottaja Eric Mamer sanoi.

Maanantaina EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli sanonut, että Ranskaa on kohdeltu tavalla, jota ei voi hyväksyä. Myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas asettui tiistaina asiassa Ranskan tueksi.

–  Voin ymmärtää ranskalaisten ystäviemme suuttumuksen. Se mitä päätettiin, ja se millä tavalla siitä päätettiin, oli ärsyttävää ja pettymys, eikä ainoastaan Ranskalle, Maas sanoi.

–  Se tekee asioista paljon monimutkaisempia, ja luulen että tilanne pysyy tällaisena nyt jonkin aikaa.

Maas totesi, että Euroopassa täytyy miettiä tapoja, joilla Euroopan suvereniteettiä voidaan vahvistaa.

–  Se on loppujen lopuksi meistä kiinni.