Rahaministeri Vanhanen perussuomalaisten motiiveista: "Viesti euroerosta"

Keskusta ja perussuomalaiset nokittelivat maakuntien ”rahasäkeistä”.
Elpymispaketti

Valtiovarainvaliokunnan mietintö torppaa spekulaatiot siitä, että EU:n elpymispaketti ei jäisi kertaluonteiseksi, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) näkee.

– Linjaukset paaluttavat Suomen EU-poliittista linjaa myöskin tuleville vuosille – uskallan sanoa jopa yli vaalikausien. Mietinnön syntytapa hallituksen ja kokoomuksen kesken kertoo asian tärkeydestä ja vakavuudesta. Arvostan, Vanhanen kiitteli eduskunnassa tiistaina.

Valtiovarainvaliokunta painotti viime viikolla valmistuneessa mietinnössään, että EU-elpymispaketin tulee olla ainutkertainen, eikä siitä saa muodostua ennakkopäätöstä. Valiokunnan kokoomuslaiset äänestivät tyhjää.

Vanhanen painotti, että elpymispaketissa ja EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä on kyse kokonaisuudesta. Siksi eduskunnan keskiviikkoisessa äänestyksessä ei ole kyse vain kiistellystä koronaelvytysvälineestä.

Ministeri muistutti paketin vastustajia siitä, että Suomen talouden kehitys on riippuvainen sisämarkkinoiden kunnosta.

Lisäksi Vanhanen alleviivasi, ettei elpymispaketin hyväksyminen keskiviikkona vie EU:ta kohti tulonsiirtounionia.

–Meidän etumme on kuulua johonkin suurempaan ja vaikuttaa siihen, mihin suuntaan olemme tätä yhteisöä viemässä. Saattaa olla, että joskus tulee paha päivä, jolloin tarvitsemme muiden apua.

Eduskunnan sana painaa paljon enemmän kuin yksittäisten komissaarien.

Matti Vanhanen

Kärkkäimmin pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla neuvoteltua pakettia kynsineet perussuomalaiset syyttelivät hallitusta pelottelusta.

– Elvytyspaketti on rakennettu osaksi monivuotista budjettia. Tämä on tietoinen ja keinotekoinen kytkös, jolla jäsenmaat ja niiden kansalaiset yritetään pelotella hyväksymään elpymispaketti, oppositiopuolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) väitti.

Halla-ahon mukaan EU yksinkertaisesti neuvottelee itselleen uuden rahoituskehyksen, jos nykyinen esitys ei mene läpi Suomen eduskunnassa.

Lisäksi hän irvaili keskustalle siitä, että hallituksen kakkospuolue ”käy heiluttelemassa rahasäkkejä” maakuntien asukkaille, jotka pelkäävät maataloustukien ja rakennerahojen menettämistä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenvuoron käyttänyt Arto Pirttilahti myönsi, että alueiden pärjääminen on puolueelle tärkeää.

– Puheenjohtaja Halla-aholla on ihan vinha perä tässä keskustan arvioinnissa. Me olemme olleet huolissamme vuodesta 1995 lähtien, miten EU on antanut tukea Suomen maataloudelle. Ja nyt (tukien saaminen) jatkuu. 

Myös Antti Kurvinen iloitsi EU:n monivuotiseen budjettiin sisätyvistä tuista alueille, maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen.

– Halla-aho sanoi, että paketti voidaan neuvotella uudelleen. Varmasti voidaan neuvotella uudelleen, mutta silloin menee noin puolen miljardin euron ”kirjekuorirahoitus” maakunnille ja niiden elinkeinoille, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja varoitti.

– Presidentti Urho Kekkonen sanoi, että jos pitää valita, ovatko rempallaan ulkoasiat vai sisäasiat, niin valitaan sisäasiat. Siitä on kysymys.

Rahaministeri Vanhanen vakuutti epäilijöille, että elpymisvälinettä koskevat kaikki samat säännökset kuin muutakin EU:n rahankäyttöä.

Vanhasella oli myös huojentavia uutisia niille, jotka olivat pelästyneet komission johtavan varapuhemiehen Valdis Dombrovskisin avausta elpymisrahaston muuttamisesta pysyväksi.

– Eduskunnan sana painaa paljon enemmän kuin yksittäisten komissaarien. Kun perustuslakivaliokunta päätyi edellyttämään kahden kolmasosan enemmistöä säätämisjärjestykseksi, siinä tuli sivutuotteena erittäin kova kanta siitä, että vastaavantyyppiset ratkaisut edellyttävät Suomessa jatkossakin kahden kolmasosan enemmistöä. Se on kova kanta.

Perussuomalaisten valtiovarainvaliokunnan mietintöön jättämiä vastalauseen lausumaehdotuksia Vanhanen piti erikoisina.

– Mikä on tämän vastalauseen motiivi? Olen yrittänyt lukea tämän hyvin tarkkaan nämä perussuomalaisten esittämät ponnet. Mehän antaisimme viestin siitä, että valmistelisimme euroeroa. Eduskunta edellyttäisi, että hallitus laatisi kansallisen varamaksujärjestelmän euroalueen syvien häiriöiden takia ja edistäisimme hallitun euroeron valmistelua. Tästähän tässä kyse on, perussuhtautumisesta eurojäsenyyteen.

Myös elpymispaketin kanssa kipuilleet kokoomuslaiset kritisoivat perussuomalaisten näkemyksiä.

Lähtökohtaisesti EU-myönteinen porvaripuolue ilmoitti aluksi, että se äänestää tyhjää. Sittemmin se käänsi takkinsa niin, että edustajat saavat äänestää mielensä mukaan.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkäsen mielestä Halla-ahon joukkojen puheet kielivät historiattomuudesta. Mykkäsen mukaan Suomen läntisen arvoyhteisön pärjääminen on pienelle maalle elintärkeää.

Samaa painotti puoluejohtaja Petteri Orpo. Hän kertoi soittaneensa komissaari Dombrovskisille, joka oli vakuuttanut paketin jäävän ainutkertaiseksi.

Orpo kuitenkin muistutti, etteivät yksittäiset komissaarit päätä unionin suunnasta, vaan itsenäiset jäsenmaat keskinäisissä neuvotteluissaan.