Putin ja Biden puhuvat parhaillaan – Polttopisteessä Ukraina

Politiikka

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden neuvottelevat parhaillaan virtuaalisesti Ukrainan tilanteesta.

Videokuvissa näkyi, kuinka presidentit vaihtoivat ”tapaamisen” alussa keskenään ystävällisiä tervehdyksiä, mutta harva odottaa keskustelujen johtavan läpimurtoon asiassa. Itse neuvottelut käydään ”suljettujen ovien” takana.

Neuvotteluja pidetään Bidenin vajaan vuoden kestäneen presidenttikauden yhtenä keskeisimmistä tapaamisista ulkopolitiikan saralla.

Ennakkoon Valkoinen talo sanoi, että Biden korostaa keskusteluissa Yhdysvaltain huolta Venäjän armeija toiminnasta Ukrainan rajalla.

Venäjä on syytökset kiistänyt ja sanonut puolestaan olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Venäjä haluaa myös takuut siitä, ettei Ukraina liity sotilasliitto Natoon, kun taas länsivaltojen mukaan Ukrainan suvereniteettia täytyy kunnioittaa.

Putinin ja Bidenin neuvottelujen alla Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen sanoi, että Venäjään kohdistetaan lisää ja tiukempia pakotteita, jos se uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti.

Von der Leyen ei täsmentänyt, mihin toimiin EU tarvittaessa ryhtyy. Sen sijaan hän korosti EU:n täyttä ja horjumatonta tukea Ukrainalle aggression edessä, jota hänen mukaansa edustaa Venäjän ”massiivinen” sotilaallisen materiaalin lisäys Ukrainan rajalla.

–  Tällä hetkellä Venäjän harkitut valinnat ja aggressiiviset toimet jatkavat Euroopan turvallisuuden horjuttamista, von der Leyen sanoi.

Ennen neuvotteluja Biden keskusteli Ranskan, Saksan, Italian ja Britannian johtajien kanssa. He vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla, kertoi Valkoinen talo.

Viisikko on myös yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista konflikti.

Viiden länsivallan johtajat ilmaisivat näkemyksiään puhelinpalaverissa, jonka annista kertoi myös Ranskan presidentinkanslia. Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Lisäksi he painottivat sitä, että Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää.

Venäjän on syytetty valmistelevan hyökkäystä rajanaapuriaan vastaan.