Puolustusministeri Kaikkonen vierailee Libanonissa

Puolustuspolitiikka

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) matkustaa maanantaina Libanoniin kolmen päivän ajaksi.

Hän tapaa YK:n monikansalliseen UNIFIL -operaatioon osallistuvia suomalaisia rauhanturvaajia sekä tutustuu joukon toimintaan ja palvelusolosuhteisiin, puolustusministeriö kertoo.

Matkan aikana ministerin on määrä tavata myös Libanonin puolustusministeri Elias Bou Saab sekä UNIFIL-operaation komentaja, kenraalimajuri Stefano G Del Coli.

Matkaohjelmaan sisältyy lisäksi muun muassa seppeleenlasku kaatuneiden suomalaisten rauhanturvaajien muistomerkille Suomen tukikohdassa.

Kriisinhallintaoperaatio UNIFIL käynnistyi Libanonissa vuonna 1978 ja sen tehtävänä on luoda alueelle vakautta ja turvaa.

Suomi on osallistunut operaatioon jo neljällä vuosikymmenellä: vuosina 1982–2001, 2006–2007 ja jälleen vuodesta 2012 alkaen. Libanonissa työskentelee tällä hetkellä noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa.

Suomi osallistuu operaatioon osana ranskalaista komentajan reservipataljoonaa (Force Commander Reserve). Operaation keskeisimmät tehtävät ovat Libanonin ja Israelin välillä kulkevan vetäytymislinjan valvonta, Libanonin asevoimien tukeminen sekä maan väestön avustaminen.

Vierailun isäntänä toimii suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Tapio Huhtamella.