Puoluejohtajat ja kansa samaa mieltä kyselyissä: Alueita ei saa jättää oman onnensa varaan – eroja löytyy keinoissa

Politiikka

Alueiden eriytymiskehitykseen on puututtava ja taantuvia alueita on tuettava. Näin sanoi kansa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä. Samaa sanovat puoluejohtajat ensi viikolla ilmestyvän Polemiikki-lehden (2/2020) kyselyssä.

Kaikki puoluejohtajat näkevät Suomen alueiden eriytymiskehityksessä riskejä ja tunnistavat kehityksen haasteita. Erot löytyvätkin keinoista.

Puoluejohtajat taklaisivat taantuvien alueiden eriytymiskehitystä muun muassa seuraavilla keinoilla: Sote-uudistus, korkeakouluverkoston kehittäminen, liikenneinfraa ja nopeita raideyhteyksiä, polttoainevero määräytymään alueellisesti, lisää autonomiaa maakunnille.

Keinoista mainittakoon myös kuntaliitokset, monipaikkainen ja paikkariippumaton työ, toisen asteen koulutuksen lähiopiskelumalli, syrjäseutujen matalampi tulovero, etäopetus ja etäpalvelut, opintolainaa anteeksi, uusilta yrityksiltä pois työnantajamaksut, palkkoihin syrjäseutulisä.

Kyselyyn vastasi kahdeksan puoluejohtajaa: SDP:n Antti Rinne, Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, Keskustan Katri Kulmuni, Vihreiden Maria Ohisalo, Vasemmistoliiton Li Andersson, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah. Liike Nyt ei vastannut Polemiikin kysymyksiin.

KAKSin aiheeseen liittyvä gallup tehtiin maaliskuussa 2020. Sen mukaan peräti 69 prosenttia kansalaisista katsoo, että on oikein tukea Suomen sisäisiä taantuvia alueita valtion toimenpitein ja verovaroilla. Vain 17 prosenttia vastanneista oli eri mieltä.

Väestöään menettäneille alueille haluttiin apua. 72 prosenttia vastanneista kannattaa ainakin jossain määrin remontteja varten asunto-osakeyhtiölle myönnettäviä valtion takaamia perusparannuslainoja.

Kaksi kolmesta (66 %) suhtautuu hyväksyvästi verohuojennuksiin työn perässä muuttaville. Varainsiirtoveron poistaisi asunto- ja kiinteistökaupoista 63 prosenttia vastanneista.

Niukka enemmistö – 53 prosenttia – olisi valmis poistamaan uusilta yrityksiltä työnantajamaksut. Vastanneista 52 prosenttia olisi valmiita maksamaan arvottomien asuntojen romutuspalkkioita ja purkuavustuksia.