Puheenjohtajaehdokas Annika Saarikko perää keskustalaisilta uutta asennetta: “Pitää valita, olemmeko kanveesissa vai voimmeko nousta“

Keskusta

Keskustan syyskuussa pidettävässä puoluekokouksessa käydään puheenjohtajavaali.

Asia varmistui torstaina, kun tiede- ja kulttuuriministeriksi perhevapaalta palaava Annika Saarikko ilmoitti haastavansa istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin.

Saarikko haudutteli päätöstään pitkään.

Hän kertoo olleensa yllättynyt kentältä kantautuneiden kosiskelujen määrästä.

Saarikon mukaan erityistä päänvaivaa aiheutti se, että kyse olisi istuvan puheenjohtajan haastamisesta. Lisäksi puntarissa oli mahdollisen puheenjohtajuuden vaikutus perhe-elämään.

Silti Saarikko ei epäillyt hetkeäkään keskustan kykyä nousta nykyisestä alhostaan takaisin suurimpien puolueiden joukkoon.

– Mitä kauempana olen ollut päivänpolitiikasta, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut keskustan tarpeellisuudesta, Saarikko sanoo Suomenmaalle.

– Tällä puolueella on tilausta Suomessa, sitä en epäillyt hetkeäkään.

Saarikko myöntää, että keskustalaisten itsetunto on päässyt heikentymään matkan varrella.

Hän ei kuitenkaan halua ruotia menneitä loputtomiin, vaan pyrkii luomaan uskoa tulevaisuuteen.

– Ajattelen, että keskustalaiset varmaan toivovat enemmän eteenpäin katsovaa valoisuutta.

Saarikon mielestä puheenjohtajakisan henki on pitkälti ehdokkaista kiinni.

Saarikon mielestä keskustalaisten kannattaa pohtia, olisiko omassa asenteessa parantamisen varaa.

– Pitää valita, olemmeko auttamattomasti kanveesissa vai voimmeko nousta, hän ravistelee.

Saarikko tiivistää, että keskustan kannatus on heikolla tolalla ja hallitusvastuu on koronaepidemian takia erityisen raskas.

Silti keskustan kaltaisella lähipalvelupuolueella on valtavasti puolustettavaa, kun ensi vuoden kuntavaalit lähestyvät.

Saarikon ja Kulmunin välille on viritelty monissa spekulaatioissa koko puoluetta repivää kiistaa.

Saarikon mielestä kampanjoiden henki on silti pitkälti ehdokkaista kiinni.

– Minulla on vahva käsitys siitä, että minä ja Katri Kulmuni löydämme yhteisiä nimittäjiä. Mutta on meistä ehdokkaista itsestämme kiinni, miten kampanjoitamme rakennetaan. Meidän pitäisi kannustaa tukijoitamme mieluummin kehumaan kuin moittimaan toista ehdokasta.

Ilmoituksellaan puheenjohtajakisan avannut Saarikko muistuttaa istutuvansa hallituksessa.

Kulmuni luopui valtiovarainministerin salkusta, kun hänelle hankituista esiintymiskoulutuksista nousi jupakka.

– Keskeinen ero (ehdokkaiden välillä) liittyy siihen, että olen itse hallituksen jäsen ja sitä kautta toimisin keskustan ministeriryhmän vetäjänä sekä osallistuisi hallituksen linjauksiin, Saarikko sanoo.

Keskustan ykkösnyrkkinä Saarikko korostaisi yhteistyötä ja yhteistä vastuuta hallituskumppaneiden kanssa.

Hän kehuu sitä, että koronakevään aikana hallituksen työskentelystä välittyi kotikatsomoihin kuva yhteistyökykyisistä poliitikoista.

Hallitusohjelmaa Saarikko ei halua ehdoin tahdoin avata reviteltäväksi, mutta koronaepidemia pakottaa tarkastelemaan talouskirjauksia.

Se tarkoittaa myös sitä, että hallituksen on pohdittava tarkasti, mihin kaikkeen rahaa riittää.

Kampanjassaan Saarikko haluaa puhutella kaikkia suomalaisia – ei vain keskustalaisia.

– Omassa vaalityössäni en tavoittele sitä, että voisin kertoa asioita vain keskustalaisille puolueen sisällä. Kampanja on mieletön tilaisuus kertoa suomalaisille, minkälainen puolue keskusta on.

Kommentit (3)

 • Lukija17

  Valittiinpa puheenjohtajaksi kumpi tahansa, puheenjohtajakriisi on edessä ensi kesänä kunnallisvaalien jälkeen. Kepu on nähnyt jo tarpeeksi ”Vuoden puheenjohtajia”.
  Linjan kirkastaminen tai sen häivyttäminen ei enää äänestäjille riitä. Pitää selkeästi kertoa, mitä Kepu ajaa! Vai ajaako yhtään mitään?

 • Lukija22

  Ei käy kateeksi keskustan tehdessä ratkaisua katastrofin ja kaaoksen välillä. Kulmunilla ei eväitä kannatuskohennukseen ollut ja Saarikko jo ilmoittautuu jatkopanttivangiksi vihervasemmistohallitukseen. Ei ihme, että rehellinen osa keskustan kenttäväestä on kauhuissaan!

 • Lukija13

  Puheenjohtajuudesta kamppailee kaksi hyvää nuorta naista. Kaikki tuki heille. Näytetään, että politiikka ei ole ärhäkkyyttä, eikä edes opposition sitä tarvitse olla.

  Tässä on kaksi naista viitoittamaan tietä hyvälle yhteistyölle ja asialinjalle.

  Aluepolitiikka, koko Suomi asuttuna, tekoja mm. liikenteen suhteen ( myös raide), työllisyys. Nyt Koronan aikaan on iso tilaus aluepolitiikalle ja asuntopolitiikalle myös maalla.

  Digitalisaatio, valokuituverkosto koko Suomeen, ilmastopolitiikka, liikenneratkaisuja myös Kaakkois-Suomeen ovat tekoja joita ei voi lykätä sanonnalla ”yrittäkää päästä yhteisymmärrykseen” vaan sieltä korkeammalta taholta on nähtävä oikeudenmukainen ratkaisu koko Suomelle.

  Voimia molemmille ehdokkaille, alkaa näyttämään hyvältä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen