Presidentti Niinistö: Suomelle ei ole ainakaan vielä esitetty uusia pyyntöjä luovuttaa ihmisiä Turkkiin

”Turkki varmaan kotonaan tulkitsee omalla tavallaan, mutta ei se kovin paljoa meihin vaikuta”
Nato-prosessi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo, että Suomelle ei ole ainakaan vielä esitetty uusia pyyntöjä luovuttaa ihmisiä Turkkiin. Turkin oikeusministeri on ilmoittanut, että maa aikoo esittää Suomea luovuttamaan 12 terroristiksi epäiltyä ihmistä tiistaina solmitun Nato-sovun nojalla. Ruotsille maa aikoo tehdä 21 luovutuspyyntöä.

Niinistö kommentoi asiaa Madridissa saapuessaan sotilasliitto Naton huippukokouspaikalle. Niinistö totesi, että Ruotsin kohdalla luovutuksissa on puhuttu isoista määristä.

Niinistöltä kysyttiin, onko odotettavissa, että Turkki tulkitsee jatkossa eilen sovittua yhteisymmärryspöytäkirjaa miten tahtoo.

–  Turkki varmaan kotonaan tulkitsee omalla tavallaan, mutta ei se kovin paljoa meihin vaikuta, Niinistö sanoi.

Niinistö ei vielä osannut sanoa, tuleeko Suomesta ja Ruotsista tänään huippukokouksessa Naton tarkkailijajäseniä.

–  Se on kysymys, josta nyt vielä varmasti keskustellaan.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin kutsumisesta sotilasliitto Naton jäseniksi päätetään jo huippukokouksessa Madridissa. Päätöksen myötä kahdesta hakijamaasta tulee käytännössä Naton tarkkailijajäseniä.

–  Teemme päätöksen tänään, tai ainakin tässä huippukokouksessa, Stoltenberg sanoi saapuessaan huippukokouspaikalle.

Myös Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi jäsenyyskutsupäätöksen tulevan jo tänään ja lisäsi Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien olevan Puolan kannalta hyvin tervetulleita.