Presidentti Niinistö MTV:lle: ”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon”

Niinistö kommentoi presidentin kyselytunnilla vallankäyttöään ja kertoi olevansa huolissaan rahan painamisesta.
Politiikka

Presidentti Sauli Niinistö sanoo MTV:n presidentin kyselytunnilla olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu, kun koronan talousvaikutukset alkavat olla ohi.

Niinistö sanoo, että viimeisen viiden vuoden aikana kaikki ongelmat on ratkaistu painamalla lisää rahaa. Hän pohtii, jatkuuko se vielä kriisin jälkeenkin.

–  Jos meillä on kierros, jossa on painettu rahaa, annettu anteeksi ja sitten painetaan taas. Tällainen maallikko jää ihmettelemään, onko se näin helppoa. Onko se todella niin, että rahaa on, velka saa kasvaa ja sitä ei tarvitse maksaa takaisin? Niinistö sanoi MTV:lle.

Niinistö toivoi, että keskusteltaisiin myös koronan takia annettujen talouspakettien jälkeisestä ajasta.

Niinistö sanoo tämän tarkoittavan myös sitä, säilyykö valuuttajärjestelmä luotettavana.

–  Rahaa on, velkaa saa ja sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Miten siinä vaiheessa perustellaan, jos tällainen oppi nyt otetaan, että miksi työnteko on tarpeen, kun kerran rahaa saa?

Niinistöltä kysyttiin myös tämän vallankäytöstä.

Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista.

Lisää kierroksia keskusteluun tuli sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin siitä, miten Niinistö valtaansa käyttää.

Valtio-opin asiantuntijat arvioivat HS:lle, että presidentti liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla ja voisi pysytellä tiukemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheissa.

MTV:n uutisten haastattelussa Niinistöltä kysyttiin, tunnistaako hän itsensä analyysista.

–  Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sanoi.

Kun Niinistöltä kysyttiin, tuntuuko hänestä, että kritiikki häntä kohtaan olisi viime vuosina kiihtynyt tai kiristynyt, presidentti sanoi ottaneensa aiemminkin kantaa asioihin suorasukaisesti.

Presidentiltä kysyttiin, pyritäänkö häntä sensuroimaan.

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon, Niinistö vastasi.

Kommentit (2)

 • Lukija26

  Kyllä Tasavaltamme Presidentti Sauli Niinistö puhui täyttä asiaa . Me tarvitsemme enemmän talous- ja yrityselämän osaajia , jossa tuli myös valtiovarainministerimme Matti Vanhasen yhteneväisiä ajatuksia esille useitakin .Nyt jos koskaa Koronan jälkeisen ajan viisaita päätöksiä tullaan tarvitsemaan yrittäjyyden ja työelämän uudistuksille . Velkaa surutta ottamatta ,emme sillä tule elämään pitkälle ,jos sen takaisinmaksukyvystä Ei ole varmuutta . Heikennämme itse kilpailuasemiamme . Esimerkiksi se , että Tasavallan Presidentti johtaa ulko – ja turvallisuuspolitiikkaa ,yhteistyössä valtioneuvoston kanssa . On myös tärkeä muistutus . Tätä työtähän on suuresti kunnioittamamme Presidenttimme hoitanut omalla toimintakaudellaan erittäin hyvin . Mielestäni tarvitsemme myös ” unilukkaria ” herättelemään näihin asioihin varsinkin KORONAN jälkeiseen aikaa vauhtia ja yksimielisiä päätöksenteko taitoja . Sitä ”asiantuntijatyötä ” osaavat vain Harvat , Presidenttimme kuuluu näihin osaajiin . Älkäämme estäkö HÄNEN mahdollisuutta vaikuttaa myös EU :N kautta suoraan korkeimalla arvovallallaan Suomen edun mukaisiin päätöksiin .

 • Lukija24

  Puhevapaus on perustuslaissa ja koskee myös henkilöä joka valitaan presidentiksi.
  Päättäjien omaan harkintaan jää se keiden lausunnoilla on minkäkin verran painoarvoa.
  Presidentin päätäntävaltaa on leikattu Kekkosen ajoista ei hänen puhevaltaansa Suomen kansalaisena joka hän edelleen on virastaan huolimatta.
  Jos nyt esim. joku presidentti vastustaisi avohakkuuta niin metsänomistajana päätän siitä kuitenkin itse.
  Presidentillä on kuitenkin oikeus sanoa mielipiteensä kuten kaikilla muillakin.
  Kekkosen aikainen sokea hännystelyn pelko leijuu ilmassa ja se on syytä tuulettaa pihalle ja antaa presidentin käyttää kansalaisoikeuksiaan kuten muidenkin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen