Turkki tukee Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi – Presidentti Niinistö: Olen ilahtunut

Nato-jäsenyys

Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi, kertoo presidentti Sauli Niinistö lausunnossaan.

Niinistön lausunnon mukaan Natoon liittymisen konkreettisista askelista sovitaan Nato-liittolaisten kesken seuraavan kahden päivän aikana. Allekirjoitetussa yhteisymmärrysasiakirjassa Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan.

Niinistön lausunto julkaistiin kirjallisena presidentin kanslian verkkosivuilla.

– Olen ilahtunut siitä, että tämä vaihe Suomen matkalla kohti Nato-jäsenyyttä on saatu päätökseen. Odotan nyt hedelmällisiä keskusteluja Suomen roolista Natossa tulevien liittolaistemme kanssa täällä Madridissa.

Niinistö kertoo, että tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa oli perusteellinen.

Tapaamisen aikana ulkoministerit allekirjoittivat maiden välisen yhteisymmärrysasiakirjan.

– Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään, Niinistö lausuu.

Niinistö painottaa, että Turkki on menneiden viikkojen aikana tuonut esiin huolensa terrorismin uhasta, ja Suomi on kaiken aikaa ottanut nämä huolet vakavasti.

Juttua päivitetty 28.6. klo 21:48.