Presidentti Niinistö keskusteli Ukrainan Zelenskyin kanssa

Niinistö vahvisti Suomen vankkumattoman tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle, presidentin kanslia kertoo.
Politiikka

Presidentti Sauli Niinistö kävi tänään puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat mahdollisuuksista lieventää jännittynyttä tilannetta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö vahvisti Suomen vankkumattoman tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle, kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan Suomi pitää EU:n ja Ukrainan välisten assosiaatio- ja vapaakauppasopimusten toimeenpanoa tärkeänä. Niinistö ja Zelenskyi keskustelivat myös Ukrainan aikeesta perustaa niin kutsuttu Krimin platformi.

Krimin platformi on Ukrainan aloite, jonka tavoitteena on pitää Krimin valtaus kansainvälisen huomion kohteena. Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

Osana Krimin platformia Ukraina aikoo järjestää elokuussa huippukokouksen, johon kutsuttaisiin muiden valtioiden johtajia.

Aiemmin tällä viikolla Niinistö kävi pitkän puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö ja Putin puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä ja toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi, kanslia kertoi.

Suomi on myös tarjoutunut isännöimään Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin mahdollista huippukokousta.

Valkoinen talo kertoi tiistaina, että Biden ehdotti puhelinkeskustelussa Putinille huippukokousta kolmannessa maassa tulevina kuukausina. Venäjä on kertonut harkitsevansa Bidenin ehdotusta.