Presidentti Biden totesi Putinin saaneen "suomettuneen" Naton sijaan "natoutuneen" Suomen

Yhdysvaltojen pitäisi Bidenin mielestä myydä F-16-hävittäjiä Turkille, mutta kauppa ei liity Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiin
Nato

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehui lehdistötilaisuudessaan Madridissa Suomen ja Ruotsin ”historiallisen” liittymisen Natoon vahvistavan liittokuntaa. Biden totesi, että molemmilla tulevilla uusilla jäsenmailla on vakavasti otettavat asevoimat.

Bidenin mukaan tämä sekä Naton yhteistyön tiivistyminen yllätti Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tämä toivoi saavuttavansa ”suomettuneen” Naton mutta saikin ”natoutuneen” Suomen, Biden sanoi. Presidentti myös muisteli pikavauhtia järjestyneitä tapaamisiaan Valkoisessa talossa presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Presidentti sekoitti lehdistötilaisuudessa kertaalleen Ruotsin ja Sveitsin, mutta korjasi virheensä nopeasti ja totesi olevansa ehkä liiankin innoissaan Naton laajentumisesta.

Kun Bidenilta kysyttiin F-16-hävittäjien myynnistä Turkille, hän totesi tuollaisen kaupan olevan perusteltu, kunhan sille saadaan kongressin hyväksyntä. Biden kuitenkin lisäsi, ettei hävittäjäkaupassa ole kyse mistään vastalahjasta Turkille sen käännyttyä tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Ukrainan osalta Biden toisti aiemman kantansa, jonka mukaan puolustustaistelua käyvän maan tukemista on jatkettava niin kauan kun se on tarpeellista. Presidentti kertoi, että Yhdysvalloilta on tulossa ”lähipäivinä” ilmoitus uudesta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista Ukrainalle.