Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän joukkoampumisessa kuoli ainakin kuusi ihmistä, kymmeniä haavoittui – 22-vuotias mies otettu kiinni

Poliisi tutkii edelleen kiinniotetun yhteyttä Chicagon lähellä sijaitsevassa Highland Parkissa tapahtuneeseen joukkoampumiseen, kertoo brittilehti Guardian.
Yhdysvaltain joukkoampuminen

Poliisi on ottanut kiinni 22-vuotiaan miehen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä tapahtuneeseen joukkoampumiseen liittyen. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja New York Times.

Eilen Chicagon lähellä sijaitsevassa Highland Parkin lähiössä tapahtuneessa joukkoampumisessa kuoli ainakin kuusi ihmistä. Lisäksi kymmeniä ihmisiä vietiin sairaalaan.

Poliisi otti miehen kiinni Highland Parkin pohjoispuolella lyhyen takaa-ajon päätteeksi varhain tiistaina Suomen aikaa. Poliisi kertoi ennen miehen kiinniottoa uskovansa tämän olevan aseistettu ja ”erittäin vaarallinen”.

Medioissa kiinniotettua miestä kutsuttiin aiemmin sekä epäillyksi että kohdehenkilöksi. Brittilehti Guardianin mukaan poliisi tutkii edelleen kiinniotetun yhteyttä joukkoampumiseen.

Poliisin mukaan ampuminen alkoi maanantaina hieman kello 10 jälkeen paikallista aikaa, kun Highland Parkin itsenäisyyspäivän paraati oli parhaillaan käynnissä.

–  Vaikuttaa siltä, että kohteena oli paraatiyleisö. Erittäin sattumanvaraista, erittäin tarkoituksellista ja erittäin surullista, kertoi poliisin tiedottaja Christopher Covelli.

Lääkäri Brigham Templen mukaan Highland Parkin sairaalaan tuotiin 25 haavoittunutta, joiden ikähaarukkaa oli kahdeksanvuotiaasta 85-vuotiaaseen. Haavoittuneista neljä tai viisi oli lapsia, Temple kertoi.

Poliisi kertoi löytäneensä tapahtumapaikalta kiväärin. Poliisi ei kertonut yksityiskohtaisemmin sitä, mistä kivääri löytyi, mutta kertoi tilanteen näyttävän siltä, että ampuja olisi ampunut katolta.

Ampumistapauksen jälkeen viranomaiset peruivat itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Highland Parkissa ja lähistön kaupungeissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui joukkoampumista järjettömäksi väkivallanteoksi ja vannoi jatkavansa taistelua ”Yhdysvaltain aseväkivallan epidemiaa” vastaan.

Valkoisen talon sivuilla julkaistussa tiedotteessa Biden sanoi, että hän ja hänen puolisonsa Jill Biden ovat kiitollisia tapahtumapaikalla olleille ensihoitajille sekä lainvalvojille.

Biden kertoi myös puhuneensa Highland Parkin pormestarin sekä Illinoisin kuvernöörin kanssa ja tarjonneensa liittovaltion hallinnon apua.

Vähintään neljä ihmistä tappaneita ampumisia tilastoivan Gun Violence Archiven mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on tapahtunut jo yli 310 joukkoampumista.