Pitääkö nuoren poliitikon olla Tiktokissa? – Näin vastaa keskustanuorten Jere Tapio
Tuoreen kyselyn mukaan kiinalainen Tiktok on suomalaisten nuorten tärkein uutismedia. TET-harjoittelijat esittivät keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapiolle kymmenen kysymystä tämän hetken kuumimmasta some-trendistä.
Mitä ajattelet siitä, että Tiktok on nuorten ylivoimaisesti tärkein uutismedia?
No, ei se ole millään tavalla yllättävää. Siellä nuoret ovat muutenkin ja käyttävät myös kaikkea muuta sisältöä, niin sieltä saa aika nopeasti kiinni siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Eli ei se ole minun mielestäni millään tavalla yllättävä tulos.
Pitääkö siitä olla huolissaan, että perinteinen media ei tavoita nuoria samalla tavalla kuin aikaisemmin?
No kyllä jokseenkin. Olen melko huolissani siitä, että tällaisessa lyhytformaatissa jää monesti aika paljon kontekstia keskusteluista pois. Silloin julkinen keskustelu, varsinkin poliittiset teemat menevät ehkä hieman huuteluksi. Se haastaa perinteisen median tavoittavuutta ja tiedon alkuperän vahvistaminen käy vaikeaksi.
Mitä pitäisi ajatella siitä, että Tiktok on käyttäjälleen erittäin addiktoiva some-palvelu, joka joidenkin tutkimusten mukaan heikentää keskittymiskykyä?
No, minusta tässä ei pitäisi puhua pelkästään Tiktokista, vaan kaikista sosiaalisen median palveluista. Keskustanuorissa olemme sitä mieltä, että ohjailevien algoritmien käyttö täytyisi kieltää kokonaan. Se nimenomaan poistaisi tätä koukuttavaa aspektia näistä alustoista. Se ei rajoittaisi kenenkään mahdollisuutta kertoa omia juttujaan sinne, olla esillä tai käyttää sananvapauttaan. Mutta mielestäni algoritmibisnes, mikä some-palveluiden ympärille on muotoutunut, on jotakin, mihin poliitikkojen pitäisi uskaltaa puuttua, tai olisi pitänyt uskaltaa puuttua jo paljon aiemmin.
”Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka kyvyttömiä kaikki länsimaat ovat olleet sääntelemään sosiaalista mediaa.”
Näetkö Tiktokissa hyviä puolia, mitä?
Sieltä syntyy selkeästi tällaisia omia yhteisöjä. Toisaalta meillä on esimerkiksi ihmisiä, ketkä ovat pystyneet luomaan näkyvyyttä omalle yrittämiselleen tai omalle mielenkiinnon kohteelleen, osa luomaan jopa toimeentuloa tai ammatin Tiktokin kautta. Onhan siellä siis äärimmäisen hyviäkin puolia olemassa.
Mitä ajatuksia sinussa herättää se, että Tiktokin omistaa kiinalainen Bytedance-yhtiö, jota on syytetty käyttäjiensä vakoilusta ja propagandan levittämisestä?
Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka kyvyttömiä kaikki länsimaat ovat olleet sääntelemään sosiaalista mediaa. Tämä yhteys on ihan selvä ja se on huolestuttava. Siitä huolimatta tämän tilanteen on annettu velloa monta vuotta, ilman että siihen on lähdetty millään tavalla puuttumaan.
Millainen vaikutuskanava Tiktok on keskustanuorille? Voiko Tiktokista olla pois, jos haluaa tavoittaa nuoret?
Tiktokista ei voi missään nimessä olla pois. Sen merkitys meidän toiminnassamme kasvaa koko ajan, minkä huomasimme esimerkiksi Olli Rehnin presidenttikampanjaa tehdessä. Teimme 24 tunnin Tiktok-liven, jonka myötä tavoitimme 34 000 ihmistä kerralla. Eli kyllä se on ihan välttämättömyys tällä hetkellä, varsinkin poliittiselle nuorisojärjestölle.
Kuinka tärkeää Tiktokissa oleminen on nuorelle poliitikolle?
Kyllä se nuorten merkittävämpänä kanavana täytyy ottaa haltuun, erityisesti nuorena poliitikkona. Varsinkin nyt esimerkiksi kunta- ja aluevaalivaalikampanjan aikana siinä antaa aika paljon etumatkaa, jos Tiktokista jättäytyy pois.
Käytätkö itse Tiktokia? Jos käytät, niin kuinka kauan keskimäärin per päivä?
Käytän, suurin piirtein noin tunnin päivässä. Osittain työn puolesta ja osittain ihan vapaa-ajalla.
Suuri osa kansanedustajista halusi kieltää Tiktokin Ylen kyselyssä vuoden 2023 toukokuussa. Olisiko parempi, että Tiktok kiellettäisiin Suomessa?
En oikein pidä tästä yksittäisen alustan kieltämisestä. Tuohon Tiktokin omistajapohjaan pitäisi puuttua, mutta mielestäni poliitikoilla pitäisi olla rohkeutta käydä keskustelua siitä, miten joka ikinen somealusta operoi. Onko siellä välttämättä kaikki toimintamallit hyviä, tai onko se toivottu suunta, että Elon Musk, Tiktok ja Mark Zuckerberg omistavat käytännössä sen, mikä mielipide näkyy ja mikä ei näy? Pitäisi puuttua kaikkiin somealustoihin tasapuolisesti ja laittaa niille kuri, sen sijaan että keskitytään ja käytetään kaikki energia vain yhteen, sillä se on vain jäävuoren huippu.
Miten nuorison mieltymys sosiaalisen median palveluihin ja erityisesti Tiktokiin tulee muovaamaan suomalaista politiikkaa lähitulevaisuudessa?
Nuoriso pitää nopeatempoisuudesta, joten (poliitikon) pitää pystyä tiivistämään oma asia huomattavasti lyhyemmin, ja ehkä vielä enemmän kiihdyttää tätä kehitystä, että politiikassa mennään isoilla teemoilla, sen sijaan että käydään pidempää laajempaa keskustelua. Tulee yksittäisiä kampanjoita tai yksittäisiä kuohuttavia teemoja toisensa perään – ja niiden kautta tavallaan käydään poliittista keskustelua.
Jutun ovat toimittaneet TET-harjoittelijat Mikaela Sinda ja Ilo Kärkkäinen.