Pirkanmaan käräjäoikeus lakkautti uusnatsijärjestön ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun
Pirkanmaan käräjäoikeus julisti päätöksellään uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) ja muun muassa sen nettikauppaa pyörittävän Pohjoinen perinne ry:n lakkautetuksi. Lakkauttamista vaati Poliisihallitus.
Uusnatsijärjestö ajaa oikeuden mukaan demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin, solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.
Lakkauttamista perusteltiin myös sillä, että PVL korostaa tavoitteissaan voimaa ja aggressiivisuutta, hyväksyy väkivallan ja kannustaa siihen.
Päätöksen mukaan yhdistyksen toiminnan rajoittaminen on välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen ja rikollisuuden estämiseksi ja muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.
– Vaikka yhteiskunta on moniarvoinen, suvaitsevainen ja laajakatseinen, sen ei tarvitse toimia suojaavana kasvualustana näiden arvojen vastaisille aatesuunnille, joiden toteuttamista ajetaan lainvastaisin tai räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.
Päätökseen vaikutti myös vuosi sitten syksyllä Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut törkeä pahoinpitely, josta tuomittiin PVL-aktiivi ja Pohjoinen perinne -yhdistyksen puheenjohtaja Jesse Eppu Torniainen.
Uhri kuoli sairaalassa pian tapahtumien jälkeen, mutta oikeus ei löytänyt näyttöä, että kuolema olisi johtunut Asema-aukion tapahtumista.
– Erityisesti viimeksi tapahtuneen väkivaltateon uhria ja tämän ystävää on häpäisty esittämällä heidän elämäänsä koskevia tietoja halventavalla tavalla, oikeus totesi.
Käräjäoikeus myös määräsi, että Pohjoisen perinteen hallitus ei saa jatkaa elinkeinotoimintaansa, Magneettimedia-lehden julkaisemista ja verkkokauppa kadulle.comin toimintaa.
Vielä ei ole tietoa, aikooko järjestö valittaa ratkaisusta Turun hovioikeuteen.
Yhdistyksen tai järjestön lakkauttaminen on Suomessa poikkeuksellista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen johtamia yhdistyksiä 1970-luvulla.
Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila toteaa, että ratkaisu on odotettu.
– Kun ottaa huomioon Pekka Siitoimen rekisteröimättömien yhdistysten lakkauttamisen aiemmin, niin tämä on linjassa sen kanssa, Halila sanoo.
Hänen mukaansa lakkauttamispäätöksessä tulee ottaa huomioon se, että yhdistymisvapauden suoja on olemassa perusteetonta lakkauttamista vastaan.
– Mutta kaikki nämä kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on sitoutunut, mahdollistavat sen että yhdistys perustellusti lakkautetaan silloin kun se tapahtuu tuomioistuimen kautta.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus tutustuu tarkoin päätöksen sisältöön. Tämän jälkeen arvioidaan sen vaikutuksia.
– Tuomioistuimen linjaus on mielestämme selkeä viesti siitä, että väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, hän sanoo poliisin tiedotteessa.
Poliisihallitus jätti maaliskuussa kanteen järjestön lakkauttamiseksi, koska katsoi liikkeen toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista, kannustavan väkivaltaan ja palkitsevan siitä.
Vastarintaliike vastusti lakkauttamista vedoten muun muassa sanan- ja yhdistysvapauteen. Se myös irtisanoutui väkivallasta oikeudenkäynnissä.
Liikkeen mukaan se ei tähtää valkoisten ylivaltaan, aseta ”rotuja” paremmuusjärjestykseen eikä kiihota rasistisiin rikoksiin. Liike kuitenkin tunnustautuu kansallissosialistiseksi ja ilmoittaa lopulliseksi tavoitteekseen etnisyyteen perustuvan Pohjoismaisen valtion.