Perustuslakivaliokunta kuulee valtakunnansyyttäjää Mäenpää-tapauksesta

Valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä odotti, että kuulemisessa käydään läpi, miksi asian tuominen eduskuntaan nähtiin tarpeelliseksi.
Eduskunta

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään kuultavana eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka käsittelee kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytteeseen asettamista.

Kokous alkoi kello 9.30, ja valtakunnansyyttäjä kutsuttiin valiokunnan kuultavaksi heti kokouksen alettua.

Asiaa ennen kokouksen alkua kommentoinut valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi odottavansa, että kuulemisessa käydään läpi, miksi valtakunnansyyttäjä katsoi tarpeelliseksi tuoda asian eduskuntaan.

– Käydään varmasti (läpi) ihan näitä perustavanlaatuisia kysymyksiä, hän sanoi valiokunnan huoneen ovella toimittajille.

Ensi viikolla valiokunnan kuultavana on Mäenpää ja sitä seuraavalla viikolla asiantuntijoita.

Valtakunnansyyttäjä pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Viime viikolla eduskunnassa nähtiin erikoinen episodi, kun lähetekeskustelussa Mäenpään tapauksesta ei käytetty yhtään puheenvuoroa puolueiden yhteisellä päätöksellä. Lainsäädäntötyössä lähetekeskustelussa eduskunta perinteisesti evästää valiokuntaa sen työssä.

– Tämä on vähän erityyppinen asia, joten en kyllä näe isoa merkitystä, ettei sitä käyty, Ojala-Niemelä sanoi viime viikolla.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Perustuslakivaliokunnassa kansanedustajien odotetaan ottavan puoluepoliittinen lakki pois päästä, ja arviot on tehtävä juridiselta pohjalta.

Ojala-Niemelä on sanonut luottavansa perustuslakivaliokunnan jäseniin siinä, että he osaavat käyttää myös tässä asiassa omaa harkintaansa.

– Minusta meillä on tuolla hyvä porukka ja uskon, että tämä saadaan asiallisesti ajan kanssa käsiteltyä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi tammikuussa, että ryhmä todennäköisesti estää Mäenpään syyttämisluvan antamisen eduskunnan istunnossa.

Eduskunnan äänestyksessä tarvitaan vähintään viiden kuudesosan kannatus, jotta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle saadaan eduskunnan suostumus.

Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eli puolueen eduskuntaryhmä pystyy yksin estämään suostumuksen antamisen.