Perustuslakivaliokunta jatkaa sote-lausunnon vääntöä, valmistumisesta ei tietoa

Lapintie: Valiokunta kokoontuu tällä viikolla joka aamu kello yhdeksän
Sote-uudistus

Perustuslakivaliokunta jatkaa tänään lausunnon tekemistä sote- ja maakuntauudistuksesta. Lausunto ei valmistunut eilen, kuten tavoite oli.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei eilen illalla halunnut arvioida aikataulua. Hän sanoi, että valiokunta kokoontuu tällä viikolla joka aamu kello yhdeksän. Ylimääräisiä kokouksia ei ole hänen mukaansa sovittu.

– Ilmoitamme kyllä varmasti sitten, kun ratkaisuja tulee. Ei tullut vielä, Lapintie sanoi STT:lle maanantai-iltana.

Vielä viime viikolla perustusvaliokunnasta arvioitiin, että sote-lausunto voitaisiin saada pakettiin maanantaina. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Asia on iso ja laaja, Lapintie perusteli.

Perustuslakivaliokunnan asialistalla on tänään aamupäivällä soten lisäksi muihin lakiesityksiin liittyviä asiantuntijakuulemisia. On siis epävarmaa, valmistuuko lausunto tänäänkään.

Hallituspuolue keskustan kansanedustajan Markus Lohen mukaan työ oli maanantain kokouksen päätyttyä vasta alkuvaiheessa, vaikka kokous kesti kahdeksan tuntia. Hän ei osannut sanoa, valmistuuko lausunto vielä tiistainakaan. Hänen mukaansa sen laatimisessa voi mennä jopa koko viikko.

– Vielä on tosi paljon, liian paljon työtä. Toivon, että pääsisimme sellaiseen työrytmiin, että löytyisi ratkaisuja, Lohi sanoi.

Myös esimerkiksi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson arvioi, että lausunnossa menee varmasti vielä kauan.

Lausunnossa perustuslakivaliokunta linjaa, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan.

Muutostarpeista on kiinni, ehtivätkö lait suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, tuottajalaki sekä niin sanottu soten emolaki, jossa säädetään muun muassa maakuntien perustamisesta.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan näistä esityksistä yhtä lausuntoa. Se etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii lausunnon pohjalta varsinaiset mietinnöt.