Perussuomalaiset esittää toimenpiteitä sähkön hinnan alentamiseen: "Energiapoliittiset ratkaisut täytyy tehdä järki ja kansallinen etu edellä"

Sähkön hinta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan monen suomalaisen lomaa varjostaa tulevan syksyn ja talven tilanne, epätietoisuus siitä, mitä heidän hyväkseen ollaan tekemässä. Monien perheiden sähkölaskut uhkaavat nousta useita tuhansia euroja vuodessa.

– Millä pieni- ja keskituloinen palkansaaja maksaa lisää tuhansia euroja sähkölaskua vuodessa samaan aikaan kun kaikki muukin, kuten liikkuminen ja ruoka ja asuntolainat, maksavat yhä enemmän, Purra kysyy tiedotteessaan.

EU:n päästökauppa nostaa Purran mukaan merkittävästi kivihiilellä tuotetun sähkön kustannuksia, ja päästöoikeuden hinta siirtyy kaikkeen sähkön hintaan.

– Vakavan energiakriisin ja tähtitieteellisen hintatason uhatessa esitämme väliaikaiseksi toimeksi koko päästökaupan keskeyttämistä, Purra linjaa.

– Euroopassa on sota. Se on peruste, jolla koko päästökauppajärjestelmä voidaan keskeyttää, ainakin muutamaksi vuodeksi. Päästökaupan keskeyttämisellä voidaan laskea sähkön hintaa, arviolta jopa 30–50 prosenttia.

Purran mukaan kyseessä olisi välttämätön kriisiaikojen toimi, jota todennäköisesti suuret EU-maat alkavat kylmän talven yhteydessä kannattaa.

Hiilineutraalisuustavoitetta perussuomalaiset vaatii siirrettäväksi vuodesta 2035 vuoteen 2050.

– Energiapoliittiset ratkaisut täytyy tehdä järki ja kansallinen etu edellä. Mahdollisimman turvallinen, omavarainen ja huoltovarma politiikka. Ei niin, että sidomme itsemme puhtaasti poliittisiin ja typeriin tavoitevuosiin.

Turve täytyy perussuomalaisten mukaan palauttaa oleelliseksi osaksi energiapalettia.

– Turve on ainoa kotimainen, huoltovarma, säävarma, helposti varastoitava energiamuoto ja jota kannattaa polttaa puun kanssa, joten sen merkityksen on syytä korostua tällaisina aikoina. Turve täytyy palauttaa uusiutuvaksi, ja sen käyttämisen kannustimet täytyy korjata, Purra toteaa.

Kotitalouksien sähkövero voidaan perussuomalaisten mukaan laskea EU:n sallimaan minimiin. Myös siirtomaksuja on syytä kohtuullistaa. Samoin autoilun kustannuksia on saatava alemmaksi, ja veronalennus on jakeluvelvoitteen poiston ohella mahdollinen.

Sähkömarkkinajärjestelmä pitäisi perussuomalaisten mukaan rakentaa uudelleen, sillä nykymalli on luotu vihreän siirtymän nimissä tukemaan uusia energiamuotoja, mutta käytännössä tämän seuraus on, että sähköyhtiöt nettoavat yhä suurempia voittoja ja kuluttaja maksaa itsensä kipeäksi.

– Sähkön hinta määräytyy kalleimman energiamuodon mukaan eli yleensä fossiilisen kivihiilen. Sähkömarkkinoilla osto- ja myyntitarjoukset eivät kohtaa markkinaehtoisesti, vaan kaikki myyjät saavat tietyssä hetkessä saman hinnan. Riippuu voimakkaasti sääolosuhteista, mikä tuo hinta on. Jos tuulee paljon, on ylituotantoa ja sähkö voi olla käytännössä ilmaista.

Purran mukaan mitä enemmän sähköstä on pulaa, sitä enemmän mukaan tulee hyvin kallista sähköä, ja se tekee osalle tuottajista satumaiset katteet.

Suomalainen sähkö on jo yli 80-prosenttisesti päästötöntä. Tämä ei kuitenkaan Purran mukaan näy kuluttajan maksamassa hinnassa. Kun sähkön markkinahinta ei ole määräytynyt todellisten tuotantokustannusten mukaan, kuluttaja ei pääse hyötymään päästöttömästä sähköntuotannosta.

– Tämä mädän järjestelmän epäkohta on korjattava. Se on mahdollista erottamalla sähköenergian ja päästöoikeuksien markkinat toisistaan.

Perussuomalaiset valmistelee asiasta konkreettisia esityksiä ja toivoo saavansa tukea muilta puolueilta.